Umelci bojujú za kunsthalle. Nechceme ju rušiť, tvrdí rezort

TA3 SITA
3.4.2019 10:21

Za „zavádzajúce a postavené na nepravdivých tvrdeniach“ považuje Ministerstvo kultúry SR vyhlásenie skupiny umelcov k osamostatneniu a zachovaniu Kunsthalle Bratislava v Dome umenia.

Rezort žiada diskusiu

Uvádza sa to v stanovisku MK SR k vyhláseniu výtvarnej a kultúrnej obce Slovenska zverejnenému 2. apríla, ktoré poskytla Barbora Palovičová z komunikačného odboru MK SR. „Rezort kultúry nikdy neprezentoval snahu zrušiť kunsthalle, naopak, sme presvedčení, že kunsthalle ako nezbierkotvorná inštitúcia má svoje pevné miesto v oblasti výtvarného umenia,“ konštatuje MK SR, ktoré chce o téme odborne diskutovať.

Výtvarníci, ale aj ďalší predstavitelia kultúrnej obce od marca bojujú za inštitucionálne osamostatnenie Kunsthalle Bratislava a zachovanie sídla v Dome umenia na Námestí SNP 12 v hlavnom meste. V nadväznosti na neziskovú občiansko-kultúrnu iniciatívu #Stojím pri Kunsthalle vznikla v úvode apríla s týmto cieľom aj výzva s petíciou na internete. “Výzva na osamostatnenie a zachovanie Kunsthalle Bratislava v Dome umenia“ je zároveň vyhlásením výtvarnej a kultúrnej obce Slovenska k snahám MK SR a Národného osvetového centra „zrušiť pôsobenie KHB v priestoroch Domu umenia na Námestí SNP 12 a zriadiť tam tzv. Kreatívne centrum“. Petíciu aj výzvu zverejnili v utorok 2. apríla.

Štyri požiadavky

Petíciu k výzve podpísali mnohí výtvarní umelci, kurátori, pedagógovia vysokých škôl výtvarného zamerania, predstavitelia umeleckých inštitúcií, spolkov, odborných platforiem a mnohí ďalší. Petícia zverejnená na webstránke Changenet.sk počas prvého dňa získala približne 500 podporovateľov. Jej signatári sa obracajú na ministerstvo kultúry so štyrmi požiadavkami. Konkrétne žiadajú o samostatnosť a právnu subjektivitu Kunsthalle Bratislava. Chcú tiež stabilizáciu Kunsthalle v Dome umenia na Námestí SNP a odovzdanie správy Domu umenia pod KHB. Požadujú aj koncepčné riešenie oblasti kreatívneho priemyslu, ktoré nebude na úkor už existujúcich kultúrnych inštitúcii. Napokon chcú od ministerstva kultúry nevyhnutný otvorený a odborný dialóg pred plánovanými zmenami v oblasti umenia a kultúry. Podrobnosti o výzve možno nájsť na webstránke KHB http://www.kunsthallebratislava.sk a jej facebookovom profile https://www.facebook.com/KunsthalleBratislava.

Ministerstvo kultúry v stanovisku na výzvu a internetovú petíciu na jej podporu zdôrazňuje, že „preferuje vedenie odbornej diskusie so zástupcami výtvarnej a kultúrnej obce na tému Kunsthalle a za najvhodnejšie považuje zriadenie pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov všetkých dotknutých strán“. Za okrúhlym stolom by sa malo odborne diskutovať o témach ako samostatnosť kunsthalle, respektíve jej právna subjektivita, či projekt Kreatívneho centra v Bratislave. „Vznik Kreatívneho centra nie je proces na zelenej lúke, a preto útoky predstaviteľov výtvarnej a kultúrnej obce zhrnuté vo vyhlásení považujeme za absolútne nevhodné. Posielaním odkazov, resp. žiadosti o stretnutie cez médiá, či verejnými vyhláseniami vytvárajú zástupcovia Kunsthalle nepravdivý obraz o svojvoľnom konaní Ministerstva kultúry SR a o odmietaní diskusie, pričom ministerstvo opakovane preukázalo svoju ochotu diskutovať a riešiť otázky Kunsthalle,“ dodáva sa v stanovisku rezortu kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok