Voľby nenastavili zrkadlo, myslí si Fico. Kiska chce hovoriť o počte krajov

TA3 TASR
12.11.2017 13:25

Pozvanie do relácie TA3 V politike prijali Andrej Kiska aj Robert Fico. Premiér po voľbách nevidí dôvod, aby mala odstúpiť časť vedenia strany. Prezident by rád otvoril diskusiu o počte samosprávnych krajov. Znovu tiež upozornil na nebezpečenstvo zo strany nového fašizmu.

Ľudia krajským voľbám presne nerozumejú

Prezident Andrej Kiska je za diskusiu o podobe a počte samosprávnych krajov na Slovensku. "Zdá sa ale, že zatiaľ neexistuje širšia politická vôľa túto problematiku otvárať, ale ja som za, aby sme o tom diskutovali," povedal v našej relácii V politike.

Aj účasť v posledných krajských voľbách podľa neho ukázala, že ľudia im presne nerozumejú. Pripomenul, že účasť voličov v krajských voľbách je podstatne nižšia ako v parlamentných či prezidentských. "Je to problém, že ľudia si často neuvedomujú, že v župných voľbách rozhodujeme o veciach, ktoré sa dotýkajú nášho každodenného života," skonštatoval.

Novodobí fašisti sú nebezpečná politická sila

Úlohou nových predsedov samosprávnych krajov aj krajských poslancov má byť preto podľa neho to, aby ukázali, aký je význam vyšších územných celkov a čo môžu zmeniť. Na margo výsledkov v Banskobystrickom kraji poznamenal, že netreba zaspať. "Naši novodobí fašisti, to nie je len taká nejaká skupina mladých výtržníkov, je to organizovaná, silná, profesionálna a hlavne nebezpečná politická sila," povedal Kiska.

Voliči podľa prezidenta očakávajú hmatateľné výsledky v kľúčových oblastiach a pokiaľ ich nevidia, sú ochotní voliť vzdor, prípadne sú voči voľbám apatickí. "Mame stále problémy s chudobnými regiónmi, korupciou, stále stagnujúcim školstvom, zdravotníctvom, často zabúdame na sociálne najzraniteľnejšie skupiny," zhrnul s tým, že ľudia si to uvedomujú.

Podľa Kisku sa ukazuje, že ľudia by potrebovali zmenu. Chcel by preto v politike vidieť nových schopných a čestných ľudí. Myslí si, že pokiaľ má človek silný príbeh a dobrý program, môže uspieť. "Nič nie je dopredu dané," uzavrel.

Zostávajú najstabilnejší

Premiér Robert Fico aj po výsledkoch krajských volieb tvrdí, že Smer-SD stále zostáva najstabilnejšou a najvýznamnejšou politickou stranou. Fico ale opäť zopakoval, že "chceli dosiahnuť viac".

"Nie je však dôvod, aby z vedenia strany odstupovali nejakí podpredsedovia," povedal Fico v našej diskusnej relácii V politike. Nevylúčil však, že zmeny by mohli nastať na iných úrovniach.

Fico rešpektuje názory svojich podpredsedov. Napríklad Marek Maďarič či Peter Pellegrini načrtli potrebu zmien v strane. "Každý má právo povedať svoje videnie sveta," uviedol. Podľa Fica je dôležité, že strana chce "ťahať krajinu od stredu doľava".

Výsledky nie sú pre Smer-SD fiaskom

Výsledky krajských volieb nie sú podľa Fica zrkadlom pre činnosť súčasnej vlády. "Tieto voľby nemajú nič spoločné s činnosťou vlády ako takej," povedal s tým, že fungujú na inom princípe a programoch ako vláda.

Opäť zopakoval, že výsledky volieb nie sú pre Smer-SD fiaskom. Faktom podľa neho ostáva, že ako samostatná strana získali najviac poslancov do zastupiteľstiev v porovnaní s inými politickými subjektmi.

Na zmene súčasného modelu fungovania samosprávnych krajov nie je podľa premiéra v súčasnosti zhoda. Pokiaľ ide o členenie štátu a o počet žúp, nemalo by sa to meniť obyčajným zákonom, vyžaduje si to podľa neho ústavnú väčšinu. "Ešte zrejme budeme nejaký čas žiť s ôsmimi krajmi," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok