SNS žiada vládu, aby stopla ratifikáciu Istanbulského dohovoru

TA3 TASR
26.3.2019 15:39

Slovenská národná strana chce zastaviť ratifikáciu Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, tzv. Istanbulského dohovoru. O procese ratifikácie chce hovoriť na aktuálnej schôdzi parlamentu. Plénum tento bod do programu zaradilo.

Spôsobil napätie v koalícii

"Žiadame vládu SR, aby proces smerujúci k ratifikácii Istanbulského dohovoru ukončila," povedal podpredseda SNS Jaroslav Paška na tlačovej konferencii v parlamente. Podľa SNS sú problémy v terminológii dohovoru a Ústavy SR. "Tá nepripúšťa také definície partnerských vzťahov, ako sú zakotvené v dohovore," doplnil Paška s tým, že slovenská ústava definuje manželstvo muža a ženy a nie partnerstvo pre rovnaké páry.

Dohovor spôsobil v minulosti napätie v koalícii. Vtedajšia ministerka spravodlivosti z Mosta-Híd Lucia Žitňanská dohovor presadzovala, SNS ho odmietala a vyhlásila, že chce, aby Slovensko vzalo svoj podpis spod dohovoru späť. Podľa SNS by dohovor mohol vytvoriť cestu registrovaným partnerstvám homosexuálov. SNS zároveň vyhlasovala, že je za ochranu žien a nemieni tolerovať násilie na nich páchané.

Zmluva o boji proti násiliu na ženách

Niekdajší premiér Robert Fico pred rokom vo februári vyhlásil, že nedá súhlas na to, aby vláda predložila Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor) na ratifikáciu, pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi obsahom Istanbulského dohovoru a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Fico to uviedol s tým, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

Poslanci Európskeho parlamentu následne v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska. Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok