Spoločne za väčšiu slobodu. Vzniklo nové zoskupenie Prosur

TASR
23.3.2019 09:51

Predstavitelia ôsmich krajín Južnej Ameriky sa dohodli v piatok na vytvorení nového regionálneho zoskupenia pod názvom Prosur.

Spoločne za väčšiu slobodu. Vzniklo nové zoskupenie Prosur
SITA AP

Čilský prezident Sebastian Piñera, ktorého krajina hostila zakladajúce stretnutie, opísal novovytvorenú organizáciu ako fórum "bez ideológie a byrokracie, ale s totálnym nasadením pre slobodu, demokraciu a ľudské práva". Juhoamerické krajiny tak podľa neho získavajú možnosť "spolupracovať, nechať sa počuť a spoločne dosiahnuť väčšiu slobodu, integráciu a rozvoj".

Zástupcovia Brazílie, Argentíny, Čile, Paraguaja, Kolumbie, Ekvádora, Peru a Guyany podpísali na stretnutí v čilskom Santiagu spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že ich fórum sa bude zaoberať témami, ako sú infraštruktúra, energetika, bezpečnosť, zdravotníctvo, obrana, boj proti zločinom a predchádzanie prírodným katastrofám.

Prosur má byť alternatívou k doterajšiemu zväzu Unasur, teda Únia juhoamerických národov, ktorého význam v poslednom čase klesá. Starší z blokov vznikol v roku 2008 z iniciatívy vtedajšieho brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu a jeho venezuelského náprotivku Huga Cháveza. Mnohí členovia však z neho medzičasom vystúpili v súvislosti s ich postojmi ku kríze vo Venezuele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok