Do skupiny študentov vrazilo auto, vodič konal na rozkaz

TA3 TASR ČTK
10.11.2017 18:41

Troch zranených si vyžiadal incident, pri ktorom vodič auta zámerne vrazil do skupiny chodcov na chodníku pred obchodnou akadémiou v meste Blagnac, ležiacom neďaleko Toulouse v regióne Haute-Garonne na západe Francúzska.

Trpel duševnými problémami

Medzi zranenými sú dve študentky vo veku 22 a 23 rokov a študent vo veku 23 rokov. Podľa spravodajskej televízie BFMTV zranenia dvoch z nich sú vážne, ale nie sú v ohrození života. Tretia osoba utrpela ľahšie zranenia.

Podľa BFMTV 28-ročný vodič auta vypovedal, že do skupiny chodcov na chodníku vrazil zámerne a že na to "dostal rozkaz". Podľa prokurátora v Toulouse Pierre-Yvesa Couilleaua zadržaný uviedol, že túžba vraziť do ľudí v ňom zrela zhruba jeden mesiac. Polícia ho zadržala neďaleko miesta činu.

Útočník už dlho trpel duševnými problémami a až do minulého decembra bol hospitalizovaný. Podľa policajných zdrojov muž sám seba označil za schizofrenika. Incident nie je vyšetrovaný ako teroristický čin.

Nevedú ho ako teroristu

Couilleau televíznej stani BFMTV povedal, že podozrivý nefiguruje v zozname osôb predstavujúcich možné ohrozenie národnej bezpečnosti. V tomto zozname sú aj ľudia, ktorí by podľa úradov mohli mať teroristické úmysly. "V tejto chvíli to nepovažujeme za teroristický čin, aj keď to ani nevylučujeme," povedal prokurátor. BFMTV uviedla, že francúzske tajné služby na podozrivého muža neviedli spisy "S", ako sa označujú prípady osôb podozrievaných z islamistickej radikalizácie.

Podporu zraneným vyjadril francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, ktorý tiež pochválil políciu za rýchlu reakciu. Pozadie činu by podľa neho malo objasniť vyšetrovanie. Francúzsko bolo od roku 2015 niekoľkokrát dejiskom teroristických útokov islamistov. Zomrelo pri nich vyše 240 ľudí. V pondelok 13. novembra si krajina pripomenie druhé výročie parížskych útokov, ktoré si vyžiadali viac ako 130 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok