Majského už nestíhajú v kauze nebankoviek, je vraj príliš chorý

TA3 SITA TASR
21.3.2019 14:00

Najvyšší súd pozastavil trestné stíhanie niekdajšieho známeho veľkopodnikateľa Jozefa Majského v kauze nebankoviek, dôvodom je jeho zdravotný stav. "Nemožno obžalovaného pre ťažkú chorobu postaviť pred súd," odôvodnil súd.

Senát Najvyššieho súdu prerušil trestné stíhanie podnikateľa Jozefa Majského, obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky BMG Invest a Horizont Slovakia. Dôvodom je, že obžalovaného nemožno pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Majský je v kauze nebankoviek, ktorá sa ťahá dlhé roky, neprávoplatne odsúdený. "Senát NS SR na neverejnom zasadnutí rozhodol v trestnej veci Jozefa M. tak, že trestné stíhanie u obžalovaného prerušil, a to z dôvodu, že nemožno obžalovaného pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo, pribraním štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia, znalecké dokazovanie za účelom preverenia, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Ako dodala, senát NS SR sa bude pravidelne, každých šesť mesiacov, informovať o zdravotnom stave obžalovaného, a to za účelom zistenia, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú, alebo pominuli.

NS SR 28. marca 2018 potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Hlavného obžalovaného Majského vylúčil NS SR na samostatné konanie, jeho niekdajších kumpána Patrika Pachingera odsúdil na sedemročný trest a Dávida Brtvu na deväťročný trest odňatia slobody.

Dvere pobočiek nebankových subjektov ostali zatvorené 4. februára 2002 pod zámienkou auditu. Od občanov dovtedy stihli vyzbierať 62,78 miliardy slovenských korún (viac ako dve miliardy eur), pričom poškodených ostalo asi 170.000 ľudí. V konkurznom konaní dostali bývalí klienti Horizontu Slovakia naspäť 4,5 percenta zo svojich vkladov, spolu okolo 15,2 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok