Veľké zmeny v Kazachstane. Nový prezident i názov metropoly

TA3 TASR
20.3.2019 13:13

Nový dočasný prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev zložil prísahu a stal sa úradujúcou hlavou štátu. Vo funkcii nahradil dlhoročného prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Predsedníčkou Senátu sa zas stala dcéra exprezidenta Nazarbajeva, ktorá na poste vystriedala nového dočasného prezidenta. Poslanci tiež na počesť Nazarbajeva schválili premenovanie hlavného mesta krajiny Astana na Nursultan.

Prezident zložil prísahu

Kariérny diplomat Tokajev, ktorý bol doposiaľ predsedom kazašského Senátu, zložil predpísanú prísahu na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu. V poradí druhý prezident nezávislého Kazachstanu bude svoju funkciu vykonávať do budúcoročných prezidentských volieb. Na slávnostnej inaugurácii svojho nástupcu sa zúčastnil aj samotný Nazarbajev. Pri vstupe do rokovacej sály ho poslanci privítali nadšeným potleskom. Exprezident zaujal miesto na pódiu, kde Tokarev následne predniesol svoj inauguračný prejav.

Čoskoro 79-ročný Nazarbajev si aj naďalej udrží politický vplyv, keďže zostane šéfom vládnucej strany i predsedom bezpečnostnej rady štátu. Kazašská ústava mu tiež priznáva titul "vodca národa". Tokajev vo svojom inauguračnom prejave podľa agentúry AFP navrhol, aby bolo hlavné mesto krajiny Astana premenované na Nursultan, a to na počesť Nazarbajeva ako prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu.

Pôvodne sovietsky komunistický funkcionár Nazarbajev bol vo funkcii od apríla 1990. Jeho piate funkčné obdobie sa malo skončiť v apríli 2020. Odstúpenie dlhoročnej hlavy štátu zrejme zásadne nezmení kazašský autoritatívny systém, ktorý podľa ľudskoprávnych organizácií poskytuje len malý priestor pre politickú súťaž, občiansku spoločnosť a slobodné médiá, píše AFP.

Dcéra predsedníčkou Senátu

Dariga Nazarbajevová sa stala šéfkou hornej komory kazašského parlamentu po tom, ako sa jej doterajší predseda Kasym-Žomart Tokajev stal novým dočasným prezidentom krajiny. Exprezidentova dcéra sa ujala funkcie predsedníčky Senátu na Tokajevov návrh, ktorý schválili senátori.Dariga Nazarbajevová bola v minulosti podpredsedníčkou dolnej komory parlamentu a vicepremiérkou Kazachastanu. Členkou Senátu je od roku 2016.

Tokajev zložil predpísanú prísahu na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu. V poradí druhý prezident nezávislého Kazachstanu bude svoju funkciu vykonávať do budúcoročných prezidentských volieb.

Premenujú hlavné mesto

Poslanci kazašského parlamentu schválili v stredu premenovanie hlavného mesta krajiny Astana na Nursultan. Urobili tak na počesť dlhoročného prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva, ktorý v utorok po takmer 30 rokoch nečakane oznámil svoj odchod z funkcie. Zmenu názvu hlavného mesta vo svojom inauguračnom príhovore navrhol nový dočasný prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý v stredu Nazarbajeva oficiálne nahradil.

Dolná komora kazašského parlamentu následne schválila príslušný návrh v dvoch čítaniach. Teraz ho už musí podpísať len nový prezident Tokajev, ktorý bol doposiaľ šéfom Senátu. Túto funkciu po ňom v stredu prevzala exprezidentova dcéra Dariga Nazarbajevová. "Astana je teraz oficiálne premenovaná na Nursultan," uviedla po hlasovaní poslancov kazašská štátna tlačová agentúra Kazinform. Podľa Tokajeva je tiež potrebné na počesť Nazarbajeva, prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu po rozpade Sovietskeho zväzu, postaviť pamätník a pomenovať po ňom hlavné ulice regionálnych metropol v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok