Vyzývajú na zničenie ZŠ, kam chodia i rómski a arabskí prváci

TA3 TASR
10.11.2017 10:29

Polícia v českom meste Teplice sa na základe podnetov z médií zaoberá prípadom nenávistných komentárov na adresu prvákov základnej školy v teplickej štvrti Prosetice. Nepriateľské reakcie nahnevali aj ministra školstva Stanislava Štecha.

Vyzývajú na zničenie ZŠ, kam chodia i rómski a arabskí prváci
SITA/Marián Peiger

V rôznych skupinách na Facebooku písali ľudia rasisticky podfarbené komentáre k deťom na fotografii, uverejnenej v rámci celorepublikového seriálu a nazvanej Moje prvé školské tablo. Fotografia zachytáva prvú triedu prosetickej základnej školy, kde sú okrem českých detí aj rómski, vietnamskí a arabskí žiaci. Poburujúce komentáre obsahovali napríklad aj jeden, ktorý posielal deti do plynu, alebo ďalší, ktorého autor uvažoval o použití granátu v triede ako o dobrom riešení.

Polícia prípad preveruje, ale v priebehu vyšetrovania sa k nemu nebude vyjadrovať. Uviedol to hovorca teplickej polície Daniel Vítek, ktorý sa nevyjadril ani k útočným komentárom na sociálnych sieťach ohľadne likvidácie školy. Vedenie školy však zaistilo žiakom väčšiu bezpečnosť.

Ministra školstva pobúrilo, že školský e-mail je zaplavený vyhrážkami z celej Českej republiky a niektoré maily vyzývajú dokonca na zničenie školy. "Dúfam v zdravý rozum a uvedomenie si podstatnejšej časti spoločnosti, že útoky na malé deti a vzdelávacie inštitúcie sú prejavom najväčšej zbabelosti, ktorú nemôžeme tolerovať," zdôraznil Štech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok