Pri eKase hrozí chaos, tvrdí SaS. Podľa FS ide všetko podľa plánu

TA3 SITA
12.3.2019 16:21

Projekt eKasa, teda povinné pripájanie elektronických registračných pokladníc online na server finančnej správy, pokračuje podľa plánu. Tvrdí to finančná správa v reakcii na vyhlásenia opozičnej strany SaS, podľa ktorej hrozí pri tomto projekte chaos.

Pri eKase hrozí chaos, tvrdí SaS. Podľa FS ide všetko podľa plánu
SITA/Oles Cheresko (ilu)

SaS sa možno obráti na ústavný súd

Liberálni poslanci Eugen Jurzyca a Jozef Rajtár totiž hovoria, že podnikatelia od finančnej správy nedostali jasné inštrukcie z hľadiska hardvéru a softvéru, aby prechod na eKasu prešiel hladko. Poslanci za SaS Eugen Jurzyca a Jozef Rajtár sa kvôli eKase dokonca rozhodli zvolať mimoriadny výbor Národnej rady SR pre financie a rozpočet.

Zároveň nevylučujú, že zákon, ktorým sa eKasa zavádza, napadnú na ústavnom súde. Odvolávajú sa pritom na skúsenosti z Českej republiky, kde boli podstatné časti podobného zákona ústavným súdom zrušené. „Skúmame možnosti, ako zákon o eKase napadnúť na ústavnom súde,“ povedal ďalší poslanec za SaS Alojz Baránik. "Zase hrozí chaos – obdobne ako pri zavedení slovensko.sk. Pritom nový systém sa má spustiť už od začiatku apríla," dodali Jurzyca a Rajtár.

FS odmieta zneužívanie témy

„Finančná správa odmieta, aby politici zneužívali tému online-zácie registračných pokladníc a krátko pred spustením projektu pre verejnosť šírili zmätočné a zavádzajúce informácie,“ reagovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Vyjadrenia liberálov finančná správa vníma ako snahu úmyselne poškodiť dôležitý projekt v boji proti daňovým podvodom. Pripomína pritom, že daňová medzera na dani z pridanej hodnoty v sektoroch HORECA, maloobchodu a služieb dosahuje takmer 500 mil. eur.

„Finančná správa sa zodpovedne pripravuje na štart ostrej prevádzky projektu eKasa. Od začiatku decembra, kedy bol zákon schválený Národnou radou SR, intenzívne komunikuje s výrobcami pokladničných riešení, pričom momentálne všetky predložené riešenia testuje,“ dodala Skokanová. Predložené projekty zo strany výrobcov sú pritom podľa finančnej správy kvalitne pripravené a väčšina z podaných žiadostí bude vybavená do konca marca. Aktuálne testované riešenia by vedeli pokryť približne 70 % súčasného trhu s pokladnicami.

Správca daní zároveň pravidelne informuje o postupe projektu. Podľa Skokanovej okrem tlačových správ či špeciálnej podstránky na portáli finančnej správy pravidelne poskytuje podnikateľom aj informácie prostredníctvom zasielaných newsletterov na zhruba 10 tisíc adries. K téme eKasy sa stretla aj Konzultačná rada prezidentky finančnej správy.

„Finančná správa zároveň pripomína, že od 1. apríla 2019 sa k systému musia pripojiť iba novovzniknutí podnikatelia, teda tí, ktorým je po 1. apríli vydané nové IČO,“ dodáva hovorkyňa finančnej správy. Ak teda otvorí existujúci podnikateľ po 1. apríli novú prevádzku, resp. bude chcieť novú pokladnicu do existujúcej prevádzky, stále môže používať súčasný systém elektronickej registračnej pokladnice, pre účely ktorej vydá daňový úrad DKP. Súčasní podnikatelia sa totiž môžu k systému pripájať od apríla až do konca júna. „Až od júla 2019 sú nové podmienky povinné pre všetky prevádzky,“ doplnila Skokanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok