Nepochopiteľné, tvrdí Kiska o odmietnutí amerických miliónov

TA3 SITA TASR
12.3.2019 13:57

Odmietnutie 105 miliónov dolárov na rekonštrukciu vojenských letísk na Slovensku je podľa Andreja Kisku nepochopiteľné. Prezident to vyhlásil po tom, čo ministerstvo obrany oznámilo, že už o tejto téme nebude s americkou stranou rokovať. SaS žiada premiéra Petra Pellegriniho, aby pre kauzu odvolal šéfa rezortu Petra Gajdoša.

Prezident: Nepodceňujme Rusko

Rozhodnutie odmietnuť peniaze od Spojených štátov amerických na infraštruktúru slovenských vojenských letísk je nepochopiteľné. Uvádza to prezident Andrej Kiska vo svojej reakcii na kroky ministerstva obrany. Podľa jeho slov má Slovensko veľký dlh voči ozbrojeným silám, keď investície odkladalo celé roky. Kiska tiež pripomenul, že Ruská federácia je pre Slovensko istou bezpečnostnou hrozbou a podceňovať ju by nebolo rozumné.

"Mrzí ma, že predstavitelia vlády a premiér v Európe a vo svete hovoria o dôležitosti nášho členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ale potom doma počúvame názory, že naše členstvo v NATO ako keby obmedzovalo našu suverenitu. Slovensko má dlhodobo obrovský investičný dlh z pohľadu investícií do armády, či už je to technika, budovy, letiská. Pre mňa je nepochopiteľné, ak náš spojenec ponúka finančnú pomoc a my ju odmietame. Samozrejme, je na vyjednávacej schopnosti ministerstva obrany, za akých podmienok a čo všetko musí zmluva obsahovať," uviedol Kiska.

Odmietnutie pomoci považuje za absurdné

Prezident spomenul aj kontext iných problémov, ktoré trápia slovenských občanov, ako napríklad nemocnice či školstvo. "Zvlášť smutné a nepochopiteľné je to v situácii, keď my sami vidíme na Slovensku rozbité cesty, nemocnice, školy a do toho musíme investovať naše peniaze. Odmietanie finančnej pomoci v takejto situácii pokladám za absurdné. Americká vláda nám ponúka 105 miliónov dolárov na opravu vojenských letísk. Slovenská vláda a ministerstvo obrany pritom nedávno rozhodli, že kúpime 14 stíhačiek F16 v hodnote 1,6 miliardy eur," dodal Kiska.

"Dnes pri oslavách 20. výročia vstupu Českej republiky, Poľska a Maďarska do NATO som v Prahe za účasti prezidentov krajín Visegrádskej štvorky povedal, že obrana je pre mňa vo veľkej miere o dôvere. O dôvere občanov, že ich dokážeme ochrániť. A to nedosiahneme tým, že budeme spochybňovať naše členstvo v NATO alebo EÚ. Že budeme relativizovať alebo zľahčovať naše ohrozenia. Že budeme tvrdiť, že hrozby z nelegálneho či agresívneho konania Ruska neexistujú. Alebo že sa budeme tváriť, že propaganda, zneužívanie informácií a dezinformácie sú výmyslom, či paranojou a nemajú na našich občanov vplyv. Musíme si uvedomiť, že každé takéto spochybňovanie oslabuje a podkopáva bezpečnosť našich občanov a narúša jednotu, ktorá je pre Alianciu a našu kolektívnu obranu absolútne kľúčová,"uzavrel prezident.

Krok proti obranyschopnosti

Podľa liberálov zo SaS ide o jasný krok proti slovenským spojencom v rámci štruktúr Severoatlantickej aliancie, navyše rezort klame verejnosť.

„Toto je jasný krok proti obranyschopnosti Slovenska i proti našim spojencom v Severoatlantickej aliancii. Peter Gajdoš ako generál a bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR preukázal trestuhodnú neznalosť zásad kolektívnej obrany a zároveň klame verejnosť tvrdeniami, že prijatím pomoci by došlo k ohrozeniu či dokonca k obmedzeniu suverenity Slovenskej republiky,“ uviedol poslanec národnej rady Ľubomír Galko. Podľa neho je to však presne naopak. Suverenita Slovenskej republiky je ohrozená, ak je naša vojenská infraštruktúra a technické zázemie v nevyhovujúcom stave. „Minister Gajdoš sa správa presne v intenciách záujmov Ruskej federácie, ak tvrdí, že prijatím americkej pomoci by sa vytvorili právne podmienky pre pôsobenie cudzích ozbrojených síl na území Slovenska na neurčitý čas. Je to ďalšie klamstvo. Zároveň ide o perfídnu hru s primitívnym antiamerikanizmom, ktorá ignoruje fakt, že bezpečnostné hrozby voči slovenskej suverenite nemajú pôvod na Západe, ale na Východe,“ doplnil Galkov kolega Martin Klus.

Danko hrozil odchodom z koalície

Slovensko podľa šéfa rezortu zahraničných vecí Miroslava Lajčáka nerokuje a nerokovalo so Spojeným štátmi o trvalej prítomnosti amerických vojakov na našom území. Všetky informácie, ktoré na túto tému odzneli v médiách a tvrdia opak, sú klamstvo a účelové špekulácie. Uviedol to Lajčák s tým, že americká strana s návrhom na trvalú vojenskú prítomnosť vôbec neprišla. Práve prítomnosť vojakov USA mala byť najväčšou prekážkou pre rezort obrany pre prijatie financií. Identickú pomoc prijali aj okolité krajiny, ako napríklad Maďarsko. 

Ministerstvo obrany informovalo ešte v pondelok, že Slovensko peniaze odmietne a rezort sa nebude ďalej podieľať na rokovaniach. Ministerstvo označilo ako hlavný dôvod narušenie suverenity Slovenskej republiky. Informácia prekvapila Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí a rovnako aj koaličnú stranu Most-Híd, ktorá navyše žiada vysvetlenie, prečo peniaze rezort odmieta. Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko podmienil odmietnutie peňazí Slovenskom zotrvaním jeho strany vo vládnej koalícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok