Pod lampou je najväčšia tma. Vodca Talibanu sa ukryl pri vojakoch USA

TA3 SITA
11.3.2019 12:38

Bývalý duchovný vodca afganského fundamentalistického hnutia Taliban mulla Muhammad Umar sa roky ukrýval v bezprostrednej blízkosti amerických základní v Afganistane, tvrdi to autorka Bette Damová vo svojej nedávno vydanej knihe The Secret Life of Mullah Omar.

Pod lampou je najväčšia tma. Vodca Talibanu sa ukryl pri vojakoch USA
TASR/AP (ilu foto)

Skontaktovala sa s jeho ochrankou

Ako ďalej uvádza, Umar, svojho času jeden z najhľadanejších ľudí planéty, sa nikdy neukrýval v Pakistane, ako sa domnievali Spojené štáty. Miesto toho žil v úkryte iba asi päť kilometrov od jednej z najväčších amerických základní v jeho domovskej provincii Zábul.

Pre podklady svojej knihy strávila holandská novinárka Damová päť rokov výskumom a rozhovormi s členmi Talibanu. Podarilo sa jej skontaktovať s Džabarom Omarim, ktorý sa stal po zvrhnutí režimu Talibanu v roku 2001 Umarovým bodyguardom. Omari ukrýval afganského lídra až do jeho smrti v roku 2013.

USA vypísali desaťmiliónovú odmenu

Krátko po páde Talibanu sa Umar, na ktorého dolapenie Spojené štáty vypísali odmenu desať miliónov dolárov (v prepočte takmer deväť miliónov eur), ukrýval v tajných miestnostiach domu v blízkosti americkej základne. Americké jednotky podľa knihy dom dokonca prehľadávali, Umarov úkryt však neobjavili.

Neskôr sa Umar presťahoval do inej budovy necelých päť kilometrov od ďalšej americkej základne s približne tisíc vojakmi. Umar podľa zistení Damovej získaval informácie z BBC vysielanej v paštčine. Napriek tvrdeniu militantov však zo svojho úkrytu nemohol viesť Taliban. Kniha vyšla minulý mesiac v holandčine a zakrátko by mala vyjsť aj v anglickom jazyku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok