Obama dohodol, Trump ruší. Vzťahy medzi USA a Kubou chladnú

TA3 TASR
8.11.2017 21:17

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviedla cestovné a obchodné obmedzenia voči Kube, ktoré sťažia americkým občanom cestovanie na tento ostrovný štát. Vzťahy oboch krajín sa tak vracajú do doby spred dvoch rokov a rušia vzájomnú diplomatickú dohodu bývalého prezidenta USA Baracka Obamu a kubánskeho vodcu Raúla Castra.

Len skupinové zájazdy

Američania už budú môcť navštíviť Kubu len prostredníctvom skupinových turistických zájazdov, ktoré budú organizovať americké spoločnosti. Turistov bude musieť vždy po krajine sprevádzať zástupca cestovnej kancelárie.

Ministerstvo financií USA v tomto smere urobilo výnimku len v prípade ciest na Kubu, zarezervovaných pred 16. júnom, keď Trump ohlásil svoju sprísnenú politiku voči Havane.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v tejto súvislosti zverejnilo zoznam desiatok hotelov, obchodov, cestovných kancelárií a ďalších podnikateľských subjektov, ktoré sú podľa rezortu prepojené s kubánskou armádou.

Kritika voči Trumpovi

Avizované sprísnenie niektorých reštrikcií Trump v júni odôvodnil pokračujúcim porušovaním ľudských práv zo strany kubánskeho komunistického režimu.

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parilla pred časom kritizoval Trumpa za ustupovanie od niektorých reforiem jeho predchodcu Baracka Obamu, ktoré otvorili cestu k opätovnému obnoveniu diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou po viac ako 50 rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok