Pod Afrikou je ukrytý obrovský rezervoár podzemnej vody

TASR
20.4.2012 22:56

Pod Afrikou sa nachádza obrovský rezervoár podzemnej vody. Najväčšie zásoby sú ukryté v severnej časti kontinentu, ktorý trpí chronickým nedostatkom vodných zdrojov. Vyplýva to z rozsiahleho výskumu britských vedcov, ktorých zistenia dnes zverejnil denník Daily Telegraph.

Pod Afrikou je ukrytý obrovský rezervoár podzemnej vody
SITA

Tím expertov z British Geological Survey a University College London vykonal prvú celoafrickú analýzu podzemných vodu prepúšťajúcich hornín. Na jej základe dospel k názoru, že sa pod kontinentom nachádzajú rozsiahle, takmer nedotknuté zásoby podzemnej vody. Jej množstvo je až 30-násobne väčšie, než je priemerný ročný úhrn zrážok v celej Afrike.

Najväčšie zásoby boli objavené pod severnou, prevažne púštnou časťou kontinentu, predovšetkým v oblasti Líbye, Alžírska a Čadu. Voda je ukrytá v podzemných sedimentačných panvách, kam sa dostala pred asi 5000 rokmi, keď bolo v regióne vlhkejšie podnebie. Podľa vedcov by nájdené zásoby vody mohli pomôcť Afrike zvládnuť problémy spojené s klimatickými zmenami a rastom populácie. V prípade rozumného využívania by z nich mohli profitovať mnohé budúce generácie.

V súčasnosti nemá prístup k čistej pitnej vode asi 300 miliónov Afričanov. Mnohí z nich žijú v oblastiach, kde sa nachádzajú bohaté rezervoáre podzemnej vody, stále dopĺňané z dažďových zrážok.
"Ak by získali prístup k vrtu s ručnou pumpou, (novoobjavené) zásoby by sa dali dlhodobo využívať ako pitná voda," domnieva sa hydrogeológ Alan MacDonald, jeden z lídrov vedeckého tímu.

Varoval však pred veľkými vrtmi za účelom získania vody na poľnohospodárske účely. "Týmto spôsobom by sa odčerpalo 100-krát viac vody než ručnými pumpami, čo by mohlo spôsobiť zoslabnutie zdroja," zdôraznil MacDonald.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok