Mesto módy sa v týchto dňoch mení na mesto adrenalínu a dobrodružstva

8.11.2017 09:37

Vo štvrtok 9. novembra sa pod hradom Matúša Čáka začína dvanásty ročník festivalu dobrodružných filmov HoryZonty. Počas troch dní na dvoch scénach v Kine Hviezda a Klube Lúč na návštevníkov čaká 53 filmov z horského prostredia od našich i zahraničných autorov, ale takisto budú prebiehať prezentácie zaujímavých hostí, diskusie, workshopy, či bohatý sprievodný program.

Mesto módy sa v týchto dňoch mení na mesto adrenalínu a dobrodružstva

Témy týkajúce sa spoločnosti

„Pre mňa má je každý ročník iný vďaka tomu, ako sa popasujeme s výzvami spojenými s organizovaním takého obrovského kolosu, akým HoryZonty dnes sú. Festival šijeme na mieru priestorov, ktoré máme momentálne k dispozícii, viac sa hráme so štruktúrou programu, do ktorého zapájame i témy, ktoré sa týkajú nielen úzkej skupiny ľudí, ale celej spoločnosti, akou je napríklad filozofia zero waste, ktorú tento rok predstaví zakladateľka neziskovej organizácie INCIEN Petra Cséfalvayová,“ hovorí riaditeľka festivalu Mária Dutková, ktorej sa i tento rok podarilo do Trenčína prilákať niekoľko významných osobností z oblasti horských športov.

Osobnosti z regiónu

„Veľmi sa teším na prezentáciu vynikajúcej musherky Jany Henychovej. S myšlienkou pozvať sem túto Češku, ktorej doménou sú preteky psích záprahov som sa pohrávala už niekoľko rokov,“ prezrádza Dutková, ktorá záujemcom odporúča aj prezentáciu nášho, v súčasnej dobe najúspešnejšieho himalájistu Petra Hámora. Ten bol hosťom HoryZontov už v roku 2009. „Odvtedy si pripísal na svoje konto niekoľko významných výstupov a skompletizoval Korunu Himalájí,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie pozvať do Trenčína legendárneho horolezca hlavná organizátorka, ktorá nezabúda ani na osobností z regiónu. Trenčín bude zastupovať cestovateľ a dobrodruh, rodák z Beckova Peter Ondrejovič a horolezec Ondrej Húserka, ktorý so spolulezcami predstaví výsledky tohoročnej expedície v pohorí Pamír.

Slovensko vo filme

Domáca scéna je bohato zastúpená i vo filmoch. Z 53 titulov je 19 od slovenských autorov. Do súťaže o najlepší festivalový neprofesionálny film sa dostalo 15 z 20 prihlásených diel. Tie budú bojovať o cenu poroty a cenu divákov. Po prvýkrát porota udelí  ocenenie Slovensko vo filme, ktorého cieľom je poukázať na krásy našej prírody a športového vyžitia v nej.

Návštevníci tohoročných HoryZontov sa môžu tešiť na množstvo sprievodných podujatí, medzi ktorými nebude chýbať beh o pohár HoryZontov, súťaž v nosení pivného suda na nosičskej krošni, či možnosť previezť sa parkom M. R. Štefánika na psom záprahu. Novinkou bude pumtracková dráha, ktorá je určená pre jazdu na bicykloch, skateboardoch, kolieskových korčuliach a kolobežkách. „Jej terén striedavo stúpa a klesá, čo umožňuje pohon pumpovaním,“ vysvetľuje Dutková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok