Košice čaká samit, pripravujú sa dopravné obmedzenia a protesty

TA3 TASR
27.2.2019 16:36

Prezidenti Bukureštskej deviatky a generálny tajomník NATO budú v Košiciach rokovať o bezpečnosti v Európe a jej okolí. Prítomnosť deviatich hláv štátov si v nasledujúcich dňoch v meste vyžiada rôzne dopravné a bezpečnostné opatrenia. Podľa našich informácií je v centre Košíc ohlásené aj protestné zhromaždenie približne tisícky ľudí, ktoré by sa však nemalo týkať stretnutia prezidentov.

Prezident Andrej Kiska sa vo štvrtok 28. februára v Košiciach stretne s prezidentmi krajín Bukureštskej deviatky, ktorá je zoskupením členských krajín NATO a EÚ na východnej hranici. Patria do nej krajiny Visegrádskej štvorky, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko. Hlavy štátov budú v Košiciach rokovať najmä o otázkach bezpečnosti.

Ako informovala prezidentská kancelária, hlavným cieľom podujatia iniciovaného Andrejom Kiskom je pripomenúť si 70. výročie vzniku NATO, 15. výročie vstupu Slovenskej republiky a ďalších členov B9 do NATO a 20. výročie vstupu Českej republiky, Maďarska a Poľska do Aliancie. Slovenský prezident privíta v Košiciach prezidentov Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Pozvanie na stretnutie prijal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Prezidenti budú v košickom Kulturparku diskutovať o aktuálnej bezpečnostnej situácii v Európe a v jej susedstve „Bezpečnosť je základnou úlohou štátu. S prezidentmi a poprednými odborníkmi budeme diskutovať o aktuálnej situácii v Európe a v susedstve, o kybernetických hrozbách, ale aj o šírení dezinformácií,“ uviedol Kiska, ktorý sa ešte pred rokovaním s prezidentmi stretne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Súčasťou programu bude aj odhalenie pamätníka pri príležitosti stretnutia prezidentov a pripomenutie si dôležitých výročí. Stretnutie prezidentov si vyžiada aj viaceré dopravné obmedzenia. Ako upozornil košický magistrát, motoristi by sa mali vyhnúť najmä viacerým uliciam v centre mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok