Exkluzívny prieskum pre TA3: Voľby majú nového favorita

TA3
27.2.2019 20:02

Výrazný nástup Zuzany Čaputovej vidí predvolebný prieskum, ktorý exkluzívne pre TA3 vypracovala agentúra AKO. Podľa jeho výsledkov by sa právnička a aktivistka, ktorú po odstúpení Roberta Mistríka z volieb podporili aj opozičné strany, stretla v druhom kole s Marošom Šefčovičom. Podpredsedu eurokomisie podporuje vládna strana Smer-SD. Prieskum zahŕňa aj Mistríka, keďže z volieb odstúpil až po jeho uskutočnení.

Čaputová by podľa aktuálneho prieskumu získala vyše 27 percent, čo je od posledných čísiel AKO zo začiatku februára takmer dvojnásobný nárast. Šefčoviča by volilo v prvom kole volieb 17,1 percenta respondentov.

Jeden z doterajších favoritov, vedec a podnikateľ Robert Mistrík, získal 16,8 percenta, v utorok však vyhlásil, že odstupuje z boja o prezidentské kreslo a podporuje Čaputovú. Dôvodom podľa neho boli doteraz nezverejnené prieskumy, čísla ktorých hovorili "jasnou rečou". Jeho slová sa potvrdzujú, po ráno zverejnenom prieskume Focusu je výrazný vzostup opozičnej kandidátky vidieť aj v prieskume AKO pre TA3. Medzi favoritmi zostáva aj bývalý šéf justície a sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin s podporou 11,7 percenta.

Nasledujú Milan Krajniak zo Sme rodina (6,1%), líder Mosta-Híd Béla Bugár (5,9%), šéf ĽSNS Marian Kotleba (4,5), kresťanský demokrat František Mikloško (3,9), novinár a aktivista Martin Daňo (2,6%), politický analytik Eduard Chmelár (2,2%), bezpečnostný analytik Juraj Zábojník (1,1%), politik Róbert Švec (0,5%), pedagóg Ivan Zuzula (0,1%) a podnikateľka Bohumila Tauchmannová s nulovou podporou respondentov. 

Agentúra AKO uskutočnila prieskum v dňoch 22. až 25. februára na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov. Prieskum bol realizovaný na objednávku televízie TA3. Otázka k prezidentským kandidátom znela: „Prečítam vám teraz zoznam kandidátov/kandidátok na prezidenta. Ak by sa voľby prezidenta konali teraz, ktorému z uvedených kandidátov (kandidátiek) by ste dali svoj hlas? Prečítam vám ich v náhodnom poradí.“

Agentúra zisťovala aj možnú účasť. Otázka znela: „O tri týždne sa bude konať prvé kolo prezidentských volieb. Plánujete sa tejto voľby zúčastniť?“

Určite áno - 64,0%
Pravdepodobne áno - 19,0%
Pravdepodobne nie - 6,1%
Určite nie - 9,3%
Neviem - 1,6%

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok