MZV sa postavilo za Fica, Taliani nemajú informácie o telefonáte

TA3 SITA TASR
25.2.2019 10:05

Slovenské ministerstvo zahraničia sa postavilo na stranu Roberta Fica, ktorý tvrdí, že informácie talianskeho denníka La Repubblica o jeho údajnom telefonáte s neslávne známym Antoninom Vadalom spájaným s talianskou mafiou nie sú pravdivé.

"Talianske orgány činné v trestnom konaní potvrdili nášmu zastupiteľskému úradu, že nemajú žiadnu informáciu o telefonáte medzi Robertom Ficom a Antoninom Vadalom," uvádza sa vo vyjadrení rezortu, ktoré zverejnil Denník N.

Taliansky denník informoval o údajnom zistení talianskej prokuratúry, že taliansky podnikateľ v roku 2012 telefonoval s vtedajším premiérom. La Repubblica neuvádza, či má prokuratúra zachytenú aj nahrávku alebo len disponuje výpisom z hovorov. Podnikateľa Vadalu v máji 2018 eskortovali zo SR do Talianska na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

Slovenská polícia ho zadržala 13. marca 2018, najprv bol v tzv. predbežnej väzbe, následne vo vydávajúcej väzbe v Košiciach. V krajine pôvodu je stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení s cieľom nezákonného obchodovania s drogami. Vadala, ktorý žil a podnikal na východnom Slovensku, so svojím vydaním súhlasil. O aktivitách a kontaktoch tohto podnikateľa na Slovensku písal predtým aj zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak.

Expremiér informáciu odmietol. "Robert Fico nepozná Antonina Vadalu. Ide len o účelovú snahu burcovať vášne pred zajtrajším dňom a odpútať pozornosť od daňových podvodov Andreja Kisku, na ktoré dnes Robert Fico poukázal," uviedol v bezprostrednej reakcii vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok