Bikesharing spúšťa aj Trnava, pred prvou jazdou treba zaplatiť

TA3 SITA
23.2.2019 15:45

Zdieľané elektrobicykle idú v Trnave po jesennom testovaní od piatku 1. marca do ostrej prevádzky. Záujemcovia o využívanie tohto spôsobu dopravy sa môžu od pondelka 25. februára na Mestskom úrade v Trnave na Trhovej ulici zaregistrovať, podpísať zmluvu a uhradiť poplatok minimálne 20 eur.

Bikesharing spúšťa aj Trnava, pred prvou jazdou treba zaplatiť
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Tento krok je nevyhnutný ešte pred uskutočnením prvej jazdy. Mesto Trnava má k dispozícii 50 bicyklov s elektrickým pohonom. Pri registrácii dostane každý vstupné údaje do systému a v prípade záujmu aj čipovú kartu, ktorá slúži na jednoduché spustenie aj ukončenie výpožičky, to je však možné aj cez mobilnú aplikáciu. Trnavský bikesharing fungoval v skúšobnej prevádzke na jeseň, keď ho testovali stovky záujemcov.

„Odozva verejnosti bola veľmi pozitívna, ceníme si konštruktívnu spoluprácu a pomoc všetkých, ktorí elektrobicykle testovali. Vďaka nim sme mohli systém upravovať a ladiť, aby bolo požičiavanie pre používateľov jednoduché, rýchle a praktické. Po štarte ostrej prevádzky očakávame veľký záujem širokej verejnosti, pretože testovanie ukázalo, že zdieľané elektrobicykle v meste majú zmysel a ľudia ich radi využívajú,“ povedal primátor Trnavy Peter Bročka. Testovacia prevádzka bola bezplatná a naznačovala, že počet týchto bicyklov je pre Trnavu nedostatočný.

Elektrické bicykle Arboria bike slúžia na krátkodobý presun po meste, ich využívanie na čas dlhší ako tri hodiny už nie je lacnou záležitosťou. Aktuálna poloha tých, ktoré sú voľné na výpožičku, je vyznačená v mapke na arboriabike.sk a v aplikáciii Freebike. Stačí si bicykel nájsť a vypožičať si ho cez appku alebo priložením čipovej karty k čítačke. Prvých pätnásť minút výpožičky je zadarmo, po ich uplynutí je používanie elektrobicykla spoplatnené podľa cenníka. V Trnave je vytvorených 71 virtuálnych staníc, do ktorých sa bicykle po jazde môžu vrátiť bezplatne. Vrátenie mimo stanice je spoplatnené čiastkou 40 centov, elektrické bicykle môžu byť v takomto prípade odstavené kdekoľvek na verejne prístupnom mieste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok