Známe tváre Smeru komentovali rozporuplné výsledky volieb

TA3 SITA
7.11.2017 10:42

Vládny Smer-SD Roberta Fica mal pred regionálnymi voľbami šesť županov, po voľbách mu zostali len dvaja - v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Podľa informácií agentúry SITA viacerí funkcionári Smeru na rôznych úrovniach vinia z prehry dlhoročné popredné tváre strany. Premiér sa k voľbám do utorňajšieho dopoludnia oficiálne nevyjadril, svoj názor však prezentovali viaceré známe tváre strany.

Známe tváre Smeru komentovali rozporuplné výsledky volieb
SITA

Zmajkovičová: Heslom treba žiť

Renáta Zmajkovičová, krajská predsedníčka strany v Trnave, kde o županskú funkciu prišiel Tibor Mikuš, ktorý kandidoval s podporou Smeru, povedala, že ona zodpovedá za svoj podiel práce, rovnako ako ostatní. „Zostavovanie a výber kandidátov na poslancov bol v kompetencii okresných štruktúr, čiže kolektívnym rozhodnutím. Výber županov bol výsledkom dlhých rokovaní príslušných straníckych elít. Tomu sa hovorí disciplína a demokracia v strane,“ povedala s tým, že heslo "Robíme pre ľudí" nemožno len deklarovať, treba ho aj žiť.

„Vyhral ten, kto má ľudí úprimne rád. Svoju politickú prácu v regióne robím dobre a túto prácu mám rada, rovnako ako ľudí v našej krajine. Východisko z výsledkov volieb pre stranu Smer nemôže byť výlučne postavené na výmene ľudí, vyžaduje razantnú zmenu postoja k politickej práci,“ uviedla Zmajkovičová, podľa ktorej treba bez obalu priznať, že pre stranu je výsledok volieb debakel. Za väčší debakel však považuje roztrieštenosť v Smere. „To, čo nás robilo silnými v porovnaní s ostatnými politickými stranami, bola naša jednotnosť a spojené úsilie. Ak však kandidáti na poslancov spochybňujú jeden druhého, ak členovia strany spochybňujú kandidátov, výsledok sa dostaví. A dostavil sa,“ dodala.

Glváč hovorí o úspechu v Bratislave

Bratislavský krajský predseda strany Martin Glváč pripomenul, že Smer v Bratislavskom kraji svojho kandidáta na župana nepostavil a zo šiestich koaličných poslancov má päť. „V porovnaní s predchádzajúcim obdobím je to jednoznačne úspech. Ak vedenie zhodnotí, že sme mohli a mali dosiahnuť viac, tak ako všetci, budem to rešpektovať,“ povedal Glváč. Šéf strany v Prešove Stanislav Kubánek povedal, že rešpektuje výsledky volieb a o personálnych otázkach bude hovoriť na pôde strany Smer-SD.

Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová skritizovala na sociálnej sieti podpredsedu strany Mareka Maďariča, ktorý hovorí o potrebe zmien v strane. „Do Smeru si už kopol takmer každý vrátane podpredsedu strany, ktorý síce pokašľal všetky ostatné voľby, ale vždy rád prvý pošle tlačovú správu, čo máme robiť my ostatní,“ napísala.

Blanár: Mali by sme si to v pokoji vyhodnotiť

V Smere si podľa žilinského krajského predsedu Jána Podmanického musia nastoliť otázku, prečo napriek tomu, že Robert Fico je úspešný a talentovaný politik, ktorý nemá na Slovensku alternatívu, si Smer nedokázal udržať pozície. „Zdá sa, že problém nie je vo Ficovi, ale vo viacerých funkcionároch strany, ktorí miesto získavania bodov Smer oslabujú. Ak chceme využiť obrovský potenciál vo Ficovi, musíme prikročiť k personálnym zmenám na všetkých úrovniach,“ vyhlásil v Podmanický.

V sobotňajších voľbách v Žilinskom kraji neuspel v súboji o post predsedu samosprávneho kraja kandidát Smeru Juraj Blanár. „Kandidoval som za poslanca regionálneho parlamentu vo volebnom obvode Čadca, kde Blanára volila drvivá väčšina ľudí. Som presvedčený, že neúspechy niektorých kandidátov neboli spôsobené ich zlyhaním, ale niektorých iných funkcionárov v Smere. Mali by sme si v pokoji vyhodnotiť, čo bol hlavný problém,“ uviedol Podmanický s tým, že ak vedenie strany usúdi, že on nesie zodpovednosť za výsledok v kraji, ponúkne funkciu krajského predsedu.

V sobotu neuspel v Košiciach vo voľbách ani Richard Raši, ktorý je aj krajským predsedom strany. „Myslím, že moju prehru spôsobila súhra viacerých faktorov: mobilizácia voličov protikandidáta, voľba proti strane Smer-SD a rolu zohrali aj košické témy, napríklad dopravné obmedzenia, hlučnosť a prašnosť počas modernizácie električkových tratí, ale aj zavedenie rezidentského parkovania,“ povedal Raši. V súvislosti s jeho pozíciou predsedu krajskej organizácie strany Smer-SD v Košickom kraji Raši povedal, že pokiaľ vedenie strany vyhodnotí jeho zodpovednosť, je pripravený odstúpiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok