V parlamente vzniká protestné hnutie, pridali sa aj konzervatívci

TA3 TASR
20.2.2019 14:27

V britskom parlamente silnie protestné politické hnutie, ktoré vzniká z členov oboch hlavných parlamentných strán. V rámci novej platformy s názvom Nezávislá skupina sa k ôsmim bývalým labouristom najnovšie pridali tri poslankyne z vládnucej Konzervatívnej strany.

Nesúhlasia s prístupom k brexitu

Tri proeurópsky orientované členky Dolnej snemovne britského parlamentu oznámili, že odchádzajú z vládnucej Konzervatívnej strany. Týmto spôsobom vyjadrujú svoj nesúhlas s prístupom k brexitu, ktorý uplatňuje vláda konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej.

Svoj odchod z radov konzervatívcov ohlásili poslankyne Anna Soubryová, Heidi Allenová a Sarah Wollastonová. Podľa vlastných slov sa pridajú do novovytvorenej skupiny nezávislých poslancov, ktorej súčasťou bude aj osem odídencov z opozičnej Labouristickej strany.

Premiérke poslali list

Soubryová, Allenová a Wollastonová svoje rozhodnutie oznámili premiérke formou listu, ktorý zverejnili aj na Twitteri. Vyjadrili pritom ochotu naďalej podporovať v parlamente niektoré vládne návrhy. Mayová vyjadrila nad ich rozhodnutím poľutovanie a poďakovala sa im za dlhoročné pôsobenie v radoch Konzervatívnej strany. Je však presvedčená o správnosti svojej politiky v otázke brexitu.

V pondelok oznámili svoj odchod z radov opozičných labouristov siedmi poslanci, ktorí kritizovali prístup svojej strany k brexitu a antisemitizmu. V utorok večer sa k nim pridala ôsma kolegyňa Joan Ryanová. Naďalej budú pôsobiť v parlamentnej skupine nezávislých poslancov. Odídenci dúfajú, že sa im do klubu podarí získať ďalších proeurópsky orientovaných nespokojencov z Konzervatívnej i Labouristickej strany. Majú pritom perspektívu možného vytvorenia nového centristického zoskupenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok