Islamský štát má nového vodcu, pre bojovníkov vyrába bomby

6.11.2017 21:16

Novým "emirom" džihádistickej organizácie Islamský štát v juhovýchodnej Ázii je malajzijský výrobca bômb pre teroristov Amin Baco, prezývaný Džihád. Oznámil to riaditeľ filipínskej štátnej polície Ronald dela Rosa.

Islamský štát má nového vodcu, pre bojovníkov vyrába bomby
SITA/AP

"Pozíciu prevzal po Isnilonovi Hapilonovi," citovala Rosu turecká agentúra Anadolu. O novom emirovi informoval políciu indonézsky terorista Muhammad Ilham Syahputra. Zadržali ho minulý týždeň, keď sa pokúsil utiecť z mesta Marawi na južnom ostrove Mindanao.

Filipínska armáda koncom októbra vyhlásila Marawi, ktoré islamisti zo skupiny Maute obsadili v máji, za oslobodené. V polovici októbra tam zabili aj posledných dvoch lídrov ozbrojencov - Isnilona Hapilona, ktorého americký Federálny úrad pre vyšetrovanie zaradil do zoznamu najhľadanejších teroristov vo svete, a Omarkhayama Mauteho.

Syahputra pri vypočúvaní uviedol, že Amin Baco bol zvolený za emira po Hapilonovej smrti. Syahputra priznal, že Baco prišiel na Filipíny vlani v novembri na pozvanie Hapilona a bojoval v radoch skupiny Maute. Ako dodal, v bojovej zóne operuje ešte zhruba 40 bojovníkov skupiny. Filipínske ozbrojené sily vedú proti islamským separatistom i maoistickým vzbúrencom už takmer 50 rokov partizánsku vojnu, ktorá si vyžiadala viac ako 160.000 mŕtvych a ďalšie dva milióny ľudí pripravila o strechu nad hlavou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok