Platy poslancov sa opäť zmrazia, dohodli sa koaliční lídri

TA3 TASR
6.11.2017 13:50

Platy ústavných činiteľov by mali ostať zmrazené aj na budúci rok. Dohodli sa na tom koaliční lídri Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár na Koaličnej rade.

Platy poslancov sa opäť zmrazia, dohodli sa koaliční lídri
SITA/Marko Erd

"Smer-SD už v roku 2008 ako prvý prišiel s touto iniciatívou a ani v súčasnosti nevidíme dôvod na tom niečo meniť," uviedol tlačový odbor úradu vlády. Podľa portálu Hospodárskych novín tému na Koaličnej rade otvoril Bugár.

Poslanci Národnej rady SR majú v súčasnosti v hrubom plat 1961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Poslanci z Bratislavského kraja dostávajú 1385 eur, z ostatných krajov 1615 eur. Bratislavskí poslanci tak dostávajú 3346 eur, mimobratislavskí 3576 eur. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia, šéfovia výborov a ich podpredsedovia majú ešte k tomu funkčné príplatky. Ak by si poslanci platy opäť nezmrazili, narástol by približne o tisíc eur.

Plat zákonodarcov je stále na úrovni z roku 2011. Ak si ho majú poslanci zmraziť aj pre budúci rok, musia tak urobiť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá má byť posledná v tomto roku. Aby sa tak mohlo stať, s návrhom musí prísť vláda, ktorá môže požiadať o prijatie návrhu v zrýchlenom režime. Takýto postup koalícia zvolila aj vlani.

Premiér Fico vlani argumentoval potrebou pokračovania v konsolidačných opatreniach. Očakával vtedy, že zmrazenie platov usporí 3,5 milióna eur. Zmrazenie platov označil za pre neho principiálnu vec. "My sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017," hovoril pred rokom premiér.

Opozícia chcela vlani so zmrazovaním platov poslancov skončiť. Navrhovala zmenu, vďaka ktorej by každoročne nemuseli poslanci pristupovať k zmrazeniu, ale platy by ani výrazne neporástli. Dosiahnuť to chceli znížením paušálnych náhrad zákonodarcov a ich zdaňovaním. S tým však opozícia neuspela.

Od platov poslancov sa odvíja aj plat prezidenta SR, členov vlády, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ale aj napríklad komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok