Fico: Slovensko bude súčinné pri možnom vstupe českého investora EPH do SPP

TASR
20.4.2012 18:23

EPH, spoluvlastnený slovenským J&T, najbohatším Čechom Petrom Kellnerom a Danielom Křetínským, už dlhodobo deklaruje záujem kúpiť od zahraničných akcionárov ich 49 % v SPP.

Fico: Slovensko bude súčinné pri možnom vstupe českého investora EPH do SPP
SITA

Slovenská vláda bude určite súčinná pri možnom vstupe českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) do Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ale za podmienok, že všetko bude prebiehať v súlade s príslušnou slovenskou legislatívou a budú zohľadňované aj záujmy SR ako väčšinového akcionára v SPP. Na dnešnej tlačovej besede to oznámil premiér SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý je na oficiálne návšteve ČR.

EPH, spoluvlastnený slovenským J&T, najbohatším Čechom Petrom Kellnerom a Danielom Křetínským, už dlhodobo deklaruje záujem kúpiť od zahraničných akcionárov ich 49 % v SPP. Nechcú sa vzdať manažérskej kontroly vo firme, slovenskej vláde však ponúkajú iné výhody.

So svojim náprotivkom Petrom Nečasom (ODS) dnes Fico hovorili aj o spojení českého a slovenského Carga. "Túto tému sme otvárali ešte v rokoch 2006 až 2010. "Sme pripravení o tom veľmi jasne a otvorene hovoriť a ak by sa vytvoril spoločný podnik, mal by podstatne lepšie šance na prežitie v regióne, v ktorom sa nachádzame, ako majú samostatné spoločnosti. Naštartujme procesy a uvidíme, kam sa dostaneme," vyzval Fico.

S Nečasom dnes hovoril aj o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky. "Slovensko nedokáže prežiť bez jadra. Preto dokončujeme 3. a 4. blok v Mochovciach a máme veľký záujem na výstavbe nového bloku v Jaslovských Bohuniciach na základe medzinárodnej dohody, ktorú sme podpísali medzi ČR a SR v roku 2009. Privítal som slová pána Nečasa, že musíme vyjadrovať pozitívny postoj k jadrovej energetike," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok