Prevládli emócie, hovorí o voľbe Bugár. Danko chce nájsť kompromis

TA3 TASR
13.2.2019 17:23

Ak chce teraz opozícia vládnuť, tak musí ukázať, že si vie nájsť prienik aj na 18 mien. V súvislosti s voľbou ústavných sudcov to povedal predseda Národnej rady Andrej Danko počas letu z Moskvy do Soči.

Rokovaním poverili Bernaťáka

"Áno, budeme to musieť zase my vyriešiť, koalícia. Zase si bude musieť sadnúť Danko, Bugár, Fico a zase budeme musieť ustúpiť alebo nájsť kompromis, lebo ináč by to nefungovalo, a to sa týka každej oblasti," povedal Danko.

Na margo rokovaní koalície o aktuálnej situácii uviedol, že za SNS je poverený rokovať Tibor Bernaťák. Podľa Dankových slov má jasné inštrukcie, pričom prebiehajú aj telefonické rokovania. "Ja už som telefonoval aj s pánom Bugárom. Nemal som šťastie na pána Fica. Keď pristaneme, budem sa s ním rozprávať," doplnil. Dodal tiež, že koalícia má rovnako možnosť sa rozhodnúť. Tvrdí, že dohodnúť by sa mali aj opozičné strany. Koalícia musí podľa jeho slov situáciu koordinovať.

Od Fica si vyslúžili kritiku

Pri voľbe ústavných sudcov, žiaľ, prevládli emócie nad racionálnym rozhodovaním. Vyhlásil to na sociálnej sieti líder koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. "Vypäté situácie prinášajú vypäté vyhlásenia," tvrdí Bugár s tým, že do štvrtka je čas na upokojenie situácie a sústredenie sa na to, aby sa zabránilo znefunkčneniu Ústavného súdu SR. "Skúsme zvoliť maximálne možný počet dobrých kandidátov na ústavných sudcov. Myslím si, že je to naša povinnosť," povedal Bugár.

Poslanci v utorok volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá. Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta Fica, vyslúžila od Fica kritiku. Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň však vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu.

Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok