Paškovci si vypočuli rozsudok za nočnú bitku, cítia sa byť nevinní

TA3 TASR
13.2.2019 12:03

V kauze pouličnej bitky v centre Košíc z novembra 2015 Okresný súd Košice I opäť uznal troch bratov Branislava, Maroša a Martina Paškovcov za vinných z trestného činu výtržníctva a prvých dvoch aj za ublíženie na zdraví. Pri ich fyzickom útoku utrpela zranenie mladá žena a jej priateľ.

Paškovci si vypočuli rozsudok za nočnú bitku, cítia sa byť nevinní
TASR/František Iván

Okresný súd zopakoval svoj rozsudok

Branislavovi a Marošovi Paškovcom uložil súd podmienečné šesťmesačné tresty a Martinovi Paškovi peňažný trest vo výške 500 eur. Zároveň im určil povinnosť uhradiť škodu poškodeným. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátor sa znovu odvolali na krajský súd.

Okresný súd v stredu zopakoval svoj rozsudok z novembra 2017, voči ktorému sa vtedy obe strany odvolali. Krajský súd potom v máji 2018 rozsudok zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol. Potrebné podľa neho bolo vykonať ďalšie dokazovanie a dôsledné zaoberanie sa žalovanou právnou kvalifikáciou vo vzťahu k spôsobenému následku.

Jeden z nich bol policajt

Obžalovaní sú synovci niekdajšieho predsedu Národnej rady SR, zosnulého Pavla Pašku, jeden z nich - Maroš bol v čase skutku príslušníkom Policajného zboru. Všetci traja uviedli aj v záverečnej reči, že sa cítia nevinní, vypovedať pred súdom odmietli.

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra 2015 okolo 3.30 h pred pizzeriou na Hlavnej ulici. Bitke malo podľa obžaloby predchádzať slovné obťažovanie mladej ženy zo strany bratov. Podľa videozáznamu priateľ ženy najprv od nej odsotil jedného z mužov, po čom sa stal zo strany všetkých bratov objektom bitky. Údery a kopanec do oblasti chrbta a hlavy dostala aj mladá žena, ktorá sa im v tom snažila zabrániť. Konflikt ukončil rýchly zásah policajnej hliadky.

Najvážnejšie zranenia podľa znalcov utrpela poškodená Zuzana K., a to otras mozgu a podvrtnutie krčnej chrbtice s následnou adaptačnou poruchou trvajúcou viac ako tri mesiace.

Lipšic žiada prísnejšiu právnu kvalifikáciu

Súd pritom opakovane neuznal, že išlo o ťažkú ujmu na zdraví, čo by znamenalo prísnejšiu právnu kvalifikáciu trestného činu. Aj preto prokurátor podal odvolanie, pričom vynesené tresty považuje za neprimerane nízke.

V kauze po medializácii incidentu musel Martin odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice. Branislav prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov Maroša prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy. Ani jeden sa po verdikte pre novinárov nechcel vyjadriť.

Podľa obhajcu poškodených Daniela Lipšica právna kvalifikácia skutku mala byť uznaná prísnejšie. "Je zjavné, že zo znaleckých posudkov aj výsluchov znalcov jednak z traumatológie, ale aj psychiatrie, vyplýva, že Zuzana K. bola obmedzená vo svojom obvyklom spôsobe života závažným spôsobom," povedal. Pripomenul, že vina obžalovaných spochybnená nebola. "Ja som si myslel, že v nejakom okamihu obžalovaní prejavia minimálnu ľútosť nad svojím konaním alebo aspoň nad následkami, ktoré spôsobili poškodeným. Kopať do bezbrannej ženy mi príde úplne za čiarou," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok