Nekalé praktiky v obchodovaní s potravinami má odstrániť nový zákon

TA3 TASR
7.2.2019 15:19

Obchodovanie s potravinami nemohlo ďalej fungovať podľa doterajších pravidiel. Skonštatovala to na tlačovej konferencii ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná v súvislosti s prijatým zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Opozičná SaS zákon kritizovala.

Reťazce zákon obchádzali

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nový zákon skoncuje s nekalými obchodnými praktikami. "Očakávame, že novelou tohto zákona sa ľahšie a jednoduchšie bude práve týmto dodávateľom a potravinárom dýchať," myslí si šéfka agrorezortu. Dodala, že bolo dlhodobo neakceptovateľné, aby obchodovanie s potravinami fungovalo tak ako doteraz.

Doteraz platný zákon sa obchodné reťazce podľa poslankyne SNS Evy Antošovej naučili obchádzať. "Naozaj máme povinnosť korigovať vzťah medzi obchodníkom a dodávateľom tak, aby bol férový a spravodlivý," podotkla.

Zákon je podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha zhodou v rámci celej agropotravinárskej vertikály. Podľa novej právnej úpravy majú obchodné reťazce povinnosť uviesť na letákoch minimálne 50 % slovenských potravín. "Do budúcna určite budeme navrhovať, aby letáky v papierovej podobe boli zrušené," avizoval Macho.

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné. Návrh zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poslanci Národnej rady SR schválili.

SaS sa obráti na súd

Opozičná SaS zákon kritizovala s tým, že pomer slovenských potravín v letákoch je nezmyselnou reguláciou. Liberáli vyhlásili, že tento zákon nechajú posúdiť ústavným súdom. "Toto bude náš opozičný príspevok k zlepšeniu podnikateľského prostredia, pretože sme presvedčení, že niektoré ustanovenia tohto zákona sú v rozpore s ústavou i záväzkami, ktoré Slovensko prijalo členstvom v Európskej únii," tvrdí SaS.

Vládne balíčky na podporu podnikateľského prostredia vrátane toho posledného trpia podľa podpredsedníčky SaS a tímlíderky strany pre podnikateľské prostredie Jany Kiššovej všetkými neduhmi neschopných ministrov. „Úradníci dostanú od nich pokyn, aby vyhľadali v záplave predpisov niekoľko pravidiel, ktoré sa dajú zrušiť alebo zjednodušiť a s týmto neúplným a náhodne vybraným zoznamom potom členovia vlády bežia pred novinárov. Lenže už nik nekontroluje, čo sa reálne v oblasti zlepšenia podnikateľského prostredia dosiahlo. Nik z týchto do seba zahľadených politikov nechápe, že podnikateľské prostredie je niečo ako úrodná zem, ktorú treba neustále kultivovať,“ tvrdí J. Kiššová.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok