Vrchol máme za sebou. Kažimír informoval o raste ekonomiky

TA3 TASR
4.2.2019 13:22

Tempo rastu slovenskej ekonomiky sa spomaľuje. Niekoľko týždňov trvajúce špekulácie oficiálne potvrdilo aj ministerstvo financií. Ide o prvé zhoršenie prognózy od roku 2013. Zatiaľ sa vraj ale nedeje nič vážne a domácnosti by zmenu ekonomického vývoja nemali pocítiť.

Vrchol mohol byť v roku 2018

"Na základe dnešného vnímania vecí odhadujeme, že vrchol ekonomického cyklu sme na Slovensku mali v roku 2018," povedal minister financií Peter Kažimír. Najnovší odhad podľa neho ovplyvnili najmä externé vplyvy, okrem iného revízia rastu HDP Nemecka na jedno percento či obavy z protekcionizmu a obchodných vojen.

Ďalšími rizikami sú podľa Kažimíra aj spôsob odchodu Británie z EÚ či vývoj ekonomík niektorých krajín EÚ. Kažimír nepredpokladá, že by táto prognóza a vývoj ekonomiky mali zásadný vplyv na predpokladaný vyrovnaný štátny rozpočet.

Zvoľní pod tri percentá

Zvoľnenie ekonomiky prichádza so slabnúcim dopytom v zahraničí, no nová automobilová výroba a trh práce by podľa Ministerstva financií mali ekonomiku podporiť. Nepriaznivý vývoj zahraničného dopytu sa odzrkadlí na exportnej výkonnosti slovenskej ekonomiky, ktorú však čiastočne podporí pokračujúci nábeh výroby v spoločnostiach Volkswagen a Jaguar Land Rover.

Vláda ešte na jeseň predpokladala rast slovenskej ekonomiky na úrovni až 4,5 %. Vyšší odhad rastu, na úrovni 4,1 % HDP, uvádzala pre Slovensko aj Európska komisia. Podľa prognózy MF bude slovenská ekonomika v roku 2020 rásť o 3,7 % a v roku 2021 sa začne ekonomika približovať k svojmu dlhodobému potenciálu a zvoľní pod tri percentá medziročného rastu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok