Oponenti Kremľa plánovali násilnú revolúciu, dostali ich tajní

TA3 TASR
3.11.2017 17:17

Ruská domáca tajná služba oznámila, že zadržala politickú opozičnú skupinu, ktorá plánovala podnecovať revolúciu. Zadržané podozrivé osoby sú obvinené z plánovania útokov zápalnými bombami na úradné budovy, ktoré mali spáchať počas blížiaceho sa víkendu.

Oponenti Kremľa plánovali násilnú revolúciu, dostali ich tajní
SITA/AP

Chceli zaútočiť bombami

Federálna bezpečnostná služba uviedla, že podozrivé osoby zadržala v oblasti Moskvy. Cez víkend podľa nej plánovali hádzať zápalné bomby do administratívnych budov a podpáliť ich a takisto útočiť na políciu, aby vyprovokovali masové nepokoje.

FSB dodala, že podozriví patrili do skupiny Artpodgotovka (Príprava delostrelectva), ktorú založil opozičný aktivista a právnik Vjačeslav Maľcev. Ten tvrdí, že Rusi chcú spustiť revolúciu tento víkend, práve keď sa národ pripravuje na pripomenutie si 100. výročia boľševickej revolúcie zo 7. novembra 1917. Táto dávna udalosť položila základy pre vznik Sovietskeho zväzu.

Úrady skonfiškovali uvedenej skupine vyše desať benzínových bômb. Skupina plánovala podobné útoky okrem Moskvy aj v ďalších oblastných hlavných mestách po celej krajine, informovala FSB.

Obvinili ho z extrémizmu

Maľcev, bývalý regionálny zákonodarca v Saratovskej oblasti a ostrý kritik prezidenta Vladimira Putina, ako aj korupcie v Rusku, sa v roku 2016 neúspešne uchádzal o zvolenie do ruského federálneho parlamentu. V júli proti nemu začali trestné konanie, ale on z Ruska ušiel do zahraničia, takže sa vyhol zatknutiu a na jeseň ho v neprítomnosti obvinili z extrémizmu, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Maľcev vyzval Rusov, aby v nedeľu začali "Ľudovú revolúciu roka 2017". "Občania Ruska, ak vystúpime 5. novembra, potom musí Putinov režim odísť a s ním odíde nezákonnosť, chudoba, spiatočníctvo a obludná nespravodlivosť," uviedla Artpodgotovka vo vyhlásení zverejnenom v ruštine, angličtine a francúzštine na svojej webovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok