Vallo prezradil, ako budú vyzerať najrozsiahlejšie obmedzenia

TA3 SITA
21.1.2019 14:40

Ulicu Mlynské nivy aj niektoré zjazdy z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu úplne uzavrú na šesť mesiacov. Začiatok dopravných obmedzení a uzávierok môžu vodiči čakať už okolo 15. februára pre výstavbu novej autobusovej stanice, ako aj pre výstavbu diaľničného obchvatu R7 D4.

Riešenie našli v MHD

Novinárov o tom na tlačovej konferencii informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že uzávierka Mlynských nív potrvá rok. "Pol roka budú uzavreté úplne a následne tieto cesty sprejazdníme pre mestskú hromadnú dopravu. Výstavba v okolí Prístavného mosta potrvá dva roky a práce sú rozdelené do šiestich etáp tak, že každá ďalšia stavba už bude pre dopravu využívať už tie vybudované v prechádzajúcej etape, takže sa to bude zlepšovať," uviedol Vallo.

Ako ďalej primátor dodal, najväčší nápor dopravy predpokladajú na Gagarinovej a Landererovej ulici, ktoré sú zároveň aj obchádzkovými trasami. "Riešenie, ako zvládnuť ďalší nárast počtu áut na Gagarinovej ulici a ako viesť dopravu z Prievozskej ulice na Karadžičovu tak, aby sa neupchala celá štvrť a aby sme prepravili čo najrýchlejšie, čo najväčší počet ľudí, sme našli v mestskej hromadnej doprave. Preto sme sa rozhodli, že na Gagarinovej ulici vytvoríme dva bus pruhy. Jeden, v smere do mesta, vznikne pridaním tretieho pruhu už k dvom existujúcim pruhom a druhý, smerom von z mesta, vznikne tak, že jeden z dvoch existujúcich pruhov vyhradíme len pre MHD," vysvetlil Vallo.

Na margo uzávierky Mlynských nív primátor hlavného mesta povedal, že pre MHD urobili samostatnú obchádzkovú trasu, ktorá pôjde po Páričkovej ulici. "Ostatná automobilová doprava smerom do Starého Mesta pôjde po Landererovej ulici. Páričkovu ulici otvoríme tak, že sa po nej bude dať pohybovať v dvoch smeroch," uviedol ďalej Vallo. Pripomenul, že mesto dokáže navýšiť dopravnú kapacitu MHD o ďalších tisíc ľudí za hodinu, a to zvýšením počtu autobusov a trolejbusov, ďalej pripravuje zväčšenie kapacity záchytného parkoviska pri cintoríne Vrakuňa minimálne o sto miest, v súčasnosti je tam 250 parkovacích miest, ďalej plánujú nevyužívaný pozemok na Baltskej ulici vo Vrakuni premeniť na záchytné parkovisko.

Pomôžu záchytné parkoviská

Pripomenul, že mesto dokáže navýšiť dopravnú kapacitu MHD o ďalších tisíc ľudí za hodinu, a to zvýšením počtu autobusov a trolejbusov, ďalej pripravuje zväčšenie kapacity záchytného parkoviska pri cintoríne Vrakuňa minimálne o sto miest, v súčasnosti je tam 250 parkovacích miest, ďalej plánujú nevyužívaný pozemok na Baltskej ulici vo Vrakuni premeniť na záchytné parkovisko. "Od obce Most pri Bratislave chystáme tiež záchytné parkovisko pri železničnej zastávke Vrakuňa. Hľadať budeme aj ďalšie záchytné parkoviská, ktoré na pol roka budú vedieť pomôcť obyvateľom Bratislavy," povedal na tlačovej konferencii primátor Bratislavy. Vo Vrakuni na križovatke ulíc Uzbecká a Vrakunská už robia inteligentné semafory, ktoré budú prednostne púšťať MHD. Aj na ďalších križovatkách v tejto lokalite podľa Valla robia krátke bus pruhy, ktoré by mali MHD pomôcť. "V spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom budeme tiež robiť informačnú kampaň o tom, prečo by ľudia mali v tomto období využívať MHD," informoval ďalej primátor.

Rýchlostná cesta R7 medzi Bratislavou, Prievozom a Holicami pri Dunajskej Strede v dĺžke 32 kilometrov by mala byť vybudovaná a uvedená do prevádzky skôr ako juhovýchodný obchvat hlavného mesta na diaľnici D4 na úseku Bratislava, Jarovce - Ivanka sever Bratislava, Rača v dĺžke 27 kilometrov. To, či budú obe časti PPP projektu v celkovej dĺžke 59 kilometrov hotové v pôvodných termínoch v priebehu roka 2020, závisí od postupu stavebných prác.

Nová autobusová stanica Nivy po dokončení ponúkne medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, tržnicu a administratívnu budovu. Nové priestory budú mať tri nadzemné a dve podzemné podlažia. Nástupištia autobusov plánujú v prvom podzemnom podlaží, nad zemou budú obchody, tržnica, reštaurácie či detské zóny. Unikátom novej stanice bude strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre aktívny oddych a šport. Koncept stanice navrhla britská architektonická kancelária Benoy v spolupráci so slovenským ateliérom Siebert + Talaš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok