Štát chystá zmeny, budú sa týkať vodičákov aj skúšobnej doby

TA3 SITA
21.1.2019 11:45

Pripravovaná novela zákona o cestnej premávke prinesie zmeny aj v oblasti vodičských preukazov.

Štát chystá zmeny, budú sa týkať vodičákov aj skúšobnej doby
SITA/Martin Medňanský (ilu)

Zmeny podľa skupiny

V rámci materiálu, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, rezort vnútra navrhuje, aby bolo možné vodičské oprávnenie skupiny C a CE (vozidlá určené na prepravu najviac ôsmich osôb okrem vodiča) udeliť už v 18 rokoch (oproti súčasným 21 rokom) a vodičské oprávnenie skupiny D a DE (určené na prepravu viac ako ôsmich osôb okrem vodiča) už v 21 rokoch (oproti 24 rokom), čiže vo veku, ktorý platil do roku 2013. Oprávnenie šoférovať vozidlá skupiny C a CE bude v nadväznosti na európske smernice však obmedzené len na územie SR, ak bolo vodičské oprávnenie udelené od 18 do 21 rokov.

Šoférovanie vozidiel skupiny D a DE bude v nadväznosti na európske smernice obmedzené len na územie SR, ak bolo vodičské oprávnenie udelené od 21 do 24 rokov. Vodičské oprávnenie skupiny D a DE, ktoré bolo udelené po dovŕšení 21 rokov a jeho držiteľ získal len zrýchlenú základnú kvalifikáciu, bude podľa novely do dovŕšenia 23 rokov oprávňovať len na vedenie vozidiel pravidelnej autobusovej dopravy na autobusovej linke, ktorá nepresahuje 50 kilometrov. Tieto obmedzenia budú platiť do dovŕšenia základného minimálneho veku na vedenie motorových vozidiel skupiny D a DE, t. j. do 24 rokov.

Vráti sa skúšobná doba spred rokov

Po novom sa tiež má zaviesť obdoba skúšobnej doby pre mladých začínajúcich vodičov spred roku 2009, navrhované opatrenia sú však podľa ministerstva vnútra precíznejšie a majú snahu riešiť konkrétnu skupinu vodičov, ktorí v najväčšej miere negatívne ovplyvňujú dopravno-bezpečnostnú situáciu. "Opatrenia budú spočívať v nariadení doškoľovacieho kurzu v autoškole, psychologického vzdelávania u dopravného psychológa a v preskúšaní z pravidiel cestnej premávky na polícii. Bude sa to týkať každého držiteľa vodičského oprávnenia skupiny B, ktorý do dvoch rokov od jeho udelenia ako vodič motorového vozidla dvakrát poruší pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom alebo prekročí najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy," informuje rezort.

Z analýzy dopravnej nehodovosti totiž podľa ministerstva vyplýva, že približne každú piatu dopravnú nehodu, pri ktorej je usmrtený jej účastník, spôsobil vodič s vodičskou praxou do dvoch rokov. "Z celkového počtu evidovaných vodičov tvoria vodiči vo veku 17 až 24 rokov 8 %, za posledných päť rokov však v priemere zavinili ročne smrť 19 % osôb z celkového počtu usmrtených osôb a za rovnaké obdobie zavinili ročne v priemere 21 % dopravných nehôd, pri ktorých bol vodič pod vplyvom alkoholu," dodalo ministerstvo vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok