Zomrel bývalý agent CIA, preslávil ho film nominovaný na Oscara

TA3 TASR
21.1.2019 09:11

Vo veku 78 rokov zomrel agent americkej Ústrednej spravodajskej služby Tony Mendez, ktorý počas iránsko-americkej krízy v roku 1980 zachránil z Iránu skupinu amerických diplomatov. Na motívy tejto udalosti bol nakrútený film Argo, ktorý získal niekoľko nominácií na prestížnu filmovú cenu Oscar.

Zomrel bývalý agent CIA, preslávil ho film nominovaný na Oscara
SITA/AP

Písal aj knihy

Jeho režisér Ben Affleck prostredníctvom Twitteru vzdal Mendezovi hold. Označil ho za "pravého amerického hrdinu", ktorý nikdy netúžil po ocenení či sláve, "jednoducho len slúžil vlasti".

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo svojom tweete vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým. Napísal, že Mendez bol mimoriadne talentovaný agent. Jeho čin z roku 1980, keď z Iránu dostal šiestich Američanov, bol len jedným z jeho mnohých úspechov, konštatoval Pompeo.

Po odchode zo CIA v roku 1990 Mendez napísal tri spomienkové knihy na svoje pôsobenie v CIA, v ktorých sa rozpísal aj o svojom úspešnom pláne na prepašovanie šiestich amerických diplomatov z Iránu.

Filmárska kamufláž

Táto operácia sa odohrala v čase krízy s americkými rukojemníkmi v Iráne. Tá vypukla v novembri 1979, keď iránski radikáli prenikli na americké veľvyslanectvo v Teheránu, kde zajali 52 amerických rukojemníkov. V chaose, ktorý pritom nastal, sa šiestim Američanom podarilo ujsť a skryť sa v dome kanadského veľvyslanca. Vzhľadom na hrozbu, že ich radikáli vypátrajú a možno i zabijú, Mendez ako špecialista na exfiltráciu prišiel s plánom na ich bezpečný odsun z krajiny, keď sa vydávali za kanadský filmový štáb.

Mendez zomrel minulú sobotu na Parkinsonovu chorobu, uviedla jeho rodina vo vyhlásení, ktoré na sociálnych sieťach zdieľala okrem iného aj jeho literárna agentka Christy Fletcherová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok