Haldy snehu, výpadky i armáda. Situácia na severe je vážna

TA3 TASR SITA
16.1.2019 09:59

Na severnom a strednom Slovenska majú poriadne starosti s nepriaznivým počasím. Mimoriadny stav vyhlásili desiatky obcí, polícia na Facebooku hovorila o "snehovom pekle". V Oravskej Lesnej si krízový štáb nevedel pomôcť inak ako požiadaním armády o pomoc. Bez elektriny sa ráno opäť ocitli stovky obcí.

Na Oravu prišla armáda aj minister

V obciach Oravská Lesná a Novoť pomáhali vojaci zo Žiliny a Martina pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Na miesto v utorok prišiel aj minister obrany Peter Gajdoš, aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. „Je dôležité, aby občania vedeli, že sa na vojakov môžu spoľahnúť a v prípade mimoriadnych situácií, ako je táto, s nimi môžu počítať. Aj z tohto dôvodu sme vydali nariadenie, aby sa zástupcovia ozbrojených síl zúčastňovali na zasadnutiach krízových štábov,“ povedal Gajdoš.

ike-9519585576_7f000001-f283-f132.jpg

Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika bola k dispozícii v 11 lokalitách Žilinského kraja. Na severe Slovenska zasahovalo 60 hasičov, pomoc potrebovali najmä v okresoch Čadca, Žilina a Námestovo, ale aj v Tvrdošíne, Trstenej a Nižnej. Na Oravu v noci dorazil aj špeciálny plávajúci transportér z Malaciek. Ten slúži najmä v neprístupných lokalitách a osadách na evakuáciu osôb a majetku. „Hasiči v utorok pracovali najmä na odstraňovaní nánosov snehu na strechách škôl a zdravotných stredísk, ale tiež na sprístupňovaní komunikácií s traktobagrami a nakladačmi. Technika je neustále nasadená v Novoti, Oravskej Lesnej a Klokočove. Práce budú v stredu pokračovať v Dunajove, Klokočove, Oravskej Lesnej, Novoti a podľa vyžiadania krízového štábu aj v ďalších postihnutých lokalitách,“ uviedol žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Jaroslav Kapusniak.

Len počas utorka bolo v Žilinskom kraji nasadených šesť desiatok hasičov, z toho 25 profesionálnych z celého Slovenska a sedem dobrovoľných hasičských zborov z Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. V nasadení je ťažká vyslobodzovacia a hasičská technika z Nitry, Trnavy, Záchrannej brigády Žilina a hasičskej stanice Pliešovce. Do kraja presunú aj ďalšiu techniku z Humenného a Trnavy. „Keďže si to situácia vyžaduje, chceme doplniť jeden traktobager a dva vyklápače,“ uzavrel Kapusniak.

Stovky domácností bez elektriny

Po čiastočnom oteplení a znížení intenzity vetra sa situácia na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne o čosi zlepšila. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla uviedol, že naďalej však platí prvý situačný stupeň, pretože viaceré úseky sú ťažko zjazdné najmä pre zúženému profil. „V utorok vo večerných hodinách v podstate až do polnoci prevládalo veľmi nepriaznivé počasie, husto snežilo a fúkal aj silný nárazový vietor s rýchlosťou 80 až 100 kilometrov za hodinu. V dôsledku toho bola viditeľnosť na niektorých úsekoch takmer nulová a cesty boli zjazdné len veľmi ťažko. Po polnoci sa situácia upokojila, teplota v nižších polohách stúpla nad nulu, takže začalo pršať a sneh na vozovke sa topil. Vo vyšších polohách naďalej sneží, ale vietor už nie je taký silný, takže nedochádza až k takému zafúkavaniu ciest, ako to bolo v utorok,“ priblížil aktuálnu situáciu Barilla s tým, že vývoj počasia cestárom pomohol. Dodal, že do terénu vyrazili večer a v noci všetky rezervy vozového parku, celkovo bolo vo výkone 24 sypačov, do nočnej zmeny šli aj štyria traktoristi a tri frézy. Počas uplynulých 24 hodín cestári v regióne prepluhovali takmer 4000 kilometrov ciest, posypali kamenivom 1000 kilometrov a soľou upravili ďalších 1000 kilometrov ciest. 

Na strednom Slovensku sa ocitlo bez elektriny opäť približne 800 odberných miest a mimo prevádzky 40 trafostaníc Stredoslovenskej distribučnej. Väčšinu porúch spôsobil ťažký mokrý sneh a vietor. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša došlo v noci z utorka na stredu k ďalším poruchám na elektrických vedeniach vplyvom nepriaznivého počasia, najmä hustého sneženia. Poruchy riešili napríklad v obciach Kolárovice, Dlhá nad Kysucou, Nová Bystrica – časť Vychylovka a v žilinskej mestskej časti Vranie. V okrese Martin evidovali problém v Turanoch. V Liptove sa niektorí odberatelia ocitli bez elektriny v obciach Ľubochňa a Kráľova Lehota – časť Svarín. V Prievidzskom okrese nešla elektrina niektorým odberateľom v Handlovej, konkrétne v mestskej časti Nová Lehota.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok