CIA odtajnila osobný denník arciteroristu bin Ládina

TA3 TASR
2.11.2017 08:49

Americká Ústredná spravodajská služba zverejnila ďalší, v poradí už štvrtý súbor materiálov získaných pri zásahu proti niekdajšiemu vodcovi extrémistickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi, ktorý Spojené štáty uskutočnili v máji 2011 na území Pakistanu.

CIA odtajnila osobný denník arciteroristu bin Ládina
SITA/AP

Najnovšie bolo verejnosti sprístupnených takmer 470 000 písomných dokumentov, fotografií a počítačových súborov. Medzi odtajnenými položkami je 228-stranový, rukou písaný osobný denník bin Ládina, ktorý pri uvedenom zásahu v pakistanskom Abbottabade prišiel o život. Súčasťou sú aj tisíce audio- a videozáznamov vrátane doteraz neznámej nahrávky zo svadby bin Ládinovho syna a potenciálneho nástupcu Hamzu.

Podľa vyhlásenia CIA novozverejnená zbierka umožňuje vytvoriť si obraz o vnútornom fungovaní al-Káidy, ako aj o jej konfliktoch s organizáciou Islamský štát, ktorá vznikla odštiepením od zložiek al-Káidy v Iraku.

Predošlé súbory materiálov pochádzajúcich zo zásahu proti bin Ládinovi zverejnili Spojené štáty v máji 2015, marci 2016 a januári tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok