Ministerka spravodlivosti zaviedla nové hodnotenie práce sudcov

TA3
1.11.2017 12:54

Prácu sudcov budú už onedlho posudzovať hodnotiace komisie. Súdna rada vytvorila databázu kandidátov na členov komisií, v ktorej je zatiaľ 13 sudcov. Dve trojčlenné hodnotiace komisie sú už zriadené.

Hodnotenie bude verejné

Súdna rada vytvorila zatiaľ dve hodnotiace komisie, ktoré budú posudzovať prácu sudcov podľa nových pravidiel prijatých v máji. Doteraz hodnotili prácu sudcov predsedovia kolégií, resp. predsedovia grémií príslušných súdov. Členovia hodnotiacich komisií by sa mali po novom venovať len tejto činnosti, ich funkčné obdobie je päťročné.

Hodnotenie práce sudcov bude zverejňované, budúci rok by sa mala hodnotiť práca cca 50 - 60 sudcov. Hodnotenie sudcov na Najvyššom súde Slovenskej republiky sa nezmenilo, t. j. hodnotenie bude robiť predseda príslušného kolégia. Predsedu kolégia bude tak ako doteraz hodnotiť iný člen kolégia.

Členovia komisie sú známi

Prvú hodnotiacu komisiu tvoria košickí sudcovia Zoltán Szalay, Roman Rizman a Juraj Sopoliga, ktorí budú hodnotiť sudcov z obvodov krajských súdov Banská Bystrica, Trnava, Bratislava, Žilina a sudcov Špecializovaného trestného súdu. Druhá komisia bude posudzovať prácu súdov v obvodoch krajských súdov Košice, Prešov, Nitra a Trenčín. Komisiu tvoria dve sudkyne z Trnavy - Tatiana Biedniková a Eva Barcajová, treťou členkou je Eva Železníková, sudkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici.

Pôvodne sa počítalo s vytvorením hodnotiacej komisie pre obvod každého krajského súdu. Zriadenie zatiaľ dvoch komisií predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková konzultovala aj s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou. Takéto riešenie aj rezort považujeme za riešenie, ktoré je v súlade so zákonom a zároveň rozumné pre obdobie, kedy pre potreby daného roka postačujú dve komisie, vysvetlil hovorca ministerstva Peter Bubla. Členka rady Elena Berthotyová má ale obavu, či bude systém v takejto podobe funkčný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok