Kočnerovi nepomohol ani Najvyšší súd, zostáva v sprísnenej väzbe

TA3 TASR
8.1.2019 15:31

Podnikateľ Marian Kočner obvinený v kauze televíznych zmeniek zostáva naďalej v sprísnenej väzbe. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Obhajca sa nevedel vyjadriť

"Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného Mariana K. zamietol ako nedôvodnú," upresnila hovorkyňa NS SR. Obhajca obvineného Mariana Kočnera Martin Pohovej sa zatiaľ k utorkovému rozhodnutiu senátu NS SR vyjadriť nevedel. Nepozná totiž obsah a ani písomné zdôvodnenie utorkového rozhodnutia odvolacieho súdu.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, 20. decembra minulého roku vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na sprísnenie väzby pre podnikateľa Mariana Kočnera, obvineného v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Rozšíril ju na kolúznu, aby Marian K. nemohol ovplyvňovať svedkov.

Rozhodnutie nebolo právoplatné. Obvinený podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej práve v utorok rozhodol senát NS SR. Marian Kočner už dva razy minulý rok neúspešne požiadal o prepustenie z väzby, keď mu dva razy nevyhovel prvostupňový súd - ŠTS a následne aj odvolací NS SR dva razy zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu ŠTS.

Kočner je v Banskej Bystrici

"Na ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, bol 12. decembra prokurátorom ÚŠP Generálnej prokuratúry SR podaný návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby u obvineného M. K., ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby u obvineného M. K.," informovala v polovici decembra hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Podanie spomínaného návrhu na ŠTS následne potvrdil aj prokurátor ÚŠP Ján Šanta. Návrh, ako uviedol, podal 11. decembra.

Obvinený Marian Kočner je vo väzbe v spomínanej kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana Kočnera a exministra hospodárstva a bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Marian Kočner sa aktuálne nachádza vo väzení v Banskej Bystrici. Predtým bol vo väzbe v Bratislave a Leopoldove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok