Spacey doplatil na sexuálny škandál, nedostane významnú cenu

TA3 SITA
31.10.2017 19:45

Americkému hercovi Kevinovi Spaceymu neudelia špeciálnu cenu Emmy, ktorú mal dostať 20. novembra počas 45. ročníka udeľovania medzinárodných cien Emmy. Päťdesiatosemročný Spacey, ktorého nedávno herec Anthony Rapp obvinil zo sexuálneho obťažovania, mal dostať International Emmy Founders Award.

Spacey doplatil na sexuálny škandál, nedostane významnú cenu
SITA/AP

Ospravedlnil sa

Predstavitelia Medzinárodnej akadémie televíznych umení a vied formou stanoviska informovali, že "vzhľadom na nedávne udalosti" rodák zo South Orange v štáte New Jersey cenu pre osobnosti, ktorých "tvorivé úspechy nejakým spôsobom prispeli ku kvalite svetovej televíznej produkcie", nedostane.

Rapp tvrdí, že ho starší herec obťažoval ešte ako 14-ročného tínedžera. Spacey vydal stanovisko, v ktorom sa Rappovi ospravedlnil, a zároveň vyhlásil, že je gej. "Rešpektujem a obdivujem Anthonyho Rappa ako herca. Je hrozné počuť takýto príbeh. Môžem čestne vyhlásiť, že si na ten incident nespomínam, stalo sa to pred viac ako 30 rokmi. Ale ak som sa správal tak, ako to opísal, dlhujem mu úprimné ospravedlnenie za naozaj nevhodné správanie pod vplyvom alkoholu. Je mi tiež ľúto pocitov, ktoré musel po celé tie roky v sebe nosiť. Tento príbeh ma tiež povzbudil, aby som prehovoril o ďalších veciach týkajúcich sa môjho života. Tí, ktorí ma dôverne poznajú, vedia, že som mal vzťahy s mužmi aj so ženami. Miloval som a mal som milostné vzťahy s mužmi a teraz som si vybral, že budem žiť ako gej. Chcem sa s tým vyrovnať čestne a úprimne," uviedol Spacey na Twitteri.

Neštastný odchod

Z prostredia LGBTI komunity sa ozvali hlasy, že Spacey si zvolil veľmi nešťastný okamih na svoj "coming out". Na niektorých ľudí totiž môže jeho vyhlásenie pôsobiť tak, ako keby homosexualita a sexuálne obťažovanie mali nejako súvisieť.

Kevin Spacey má na konte dve ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ho ocenili za kriminálny triler Zvyčajní podozriví (1995) a v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za drámu Americká krása (1999). Známy je aj z filmov Smrtiaca epidémia (1995), Sedem (1995), L. A. - Utajené skutočnosti (1997), Vyjednávač (1998), Svet podľa Prota (2001), Pobrežné správy (2001), Život Davida Galea (2003), Superman sa vracia (2006), Muži, čo čumia na kozy (2009), Šéfovia na zabitie (2011) alebo Šéfovia na zabitie 2 (2014).

Od roku 2013 účinkuje v seriáli Dom z kariet, vďaka ktorému získal v roku 2015 svoj prvý Zlatý glóbus a v rokoch 2015 a 2016 tiež dve Screen Actors Guild Awards. Pôsobil ako umelecký riaditeľ londýnskeho divadla The Old Vic. Za prínos britskému divadlu mu predvlani udelili špeciálnu divadelnú cenu Laurencea Oliviera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok