Mladí Fíni sú piaty raz majstrami sveta, bronz si vybojovali Rusi

TA3 SITA
6.1.2019 07:35

Hokejisti Fínska sa stali majstrami sveta na šampionáte do 20 rokov v Kanade. V dramatickom finále vo Vancouveri Fíni zdolali Američanov 3:2. Do konca tretej tretiny zostávalo 1:26 min, keď fínsky útočník Kaapo Kakko rozhodol gólom na 3:2 o triumfe severanov.

Mladí Fíni sú piaty raz majstrami sveta, bronz si vybojovali Rusi
SITA/AP

Ubránili sa všetkým presilovkám

Američania po druhý raz v histórii získali striebro, ale zároveň predĺžili medailové obdobie na štvrtý rok. Vlani na MS doma v Buffale boli bronzoví. Fínski hokejisti viedli v Rogers Arene vo finále už 2:0, v 32. min otvoril skóre Jesse Ylönen a v 46. min zvýšil na 2:0 Otto Latvala. Američania vyrovnali v rozpätí 1:46 min uprostred tretej tretiny gólmi Alexandra Chmelewského a Josha Norrisa. Rozhodnutie padlo v 59. min z hokejky už spomenutého útočníka TPS Turku Kakka. Výborný výkon podal fínsky brankár Ukko-Pekka Luukkonen, ktorý pochytal 26 z 28 amerických striel.

Majstri sveta Fíni sa prezentovali 31 pokusmi na bránku. Fíni sa ubránili všetkým piatim americkým presilovkám a s úspešnosťou 31,8% boli v tejto štatistike najlepší na celom turnaji. Obaja finalisti boli aj súpermi mladých Slovákov na MS 2019. S Američanmi Bokrošovi zverenci prehrali 1:2 a s Fínmi 1:5. Oba zápasy odohrali v rámci základnej B-skupiny.

Bronz si vybojovali Rusi

Bronzové medaily si v Kanade vybojovali Rusi po triumfe nad Švajčiarmi 5:2. Hetrikom sa v súboji o tretie miesto zaskvel Kiril Slepec, zostávajúce dva ruské góly pridali kapitán Klim Kostin a Nikita Šaškov. Švajčiari sa dva razy dotiahli na rozdiel jedného gólu, na 1:2 znížil v 25. min Valentin Nussbaumer a na 2:3 v 36. min Yannick Bruschweiler. V 47. min Slepec a v 58. min Slepec gólom do prázdnej bránke definitívne rozhodli o medailovom úspechu pre Rusko. Švajčiari prestrieľali Rusov 36:24 v pokusoch na bránku, ale bolo im to málo platné. Rusi či predtým Sovieti majú v súčte po jedenásty raz bronzové medaily na MS tejto vekovej kategórie.

Slovenskí reprezentanti na svetovom šampionáte v kanadských mestách Vancouver a Victoria po postupe zo základnej skupiny prehrali vo štvrťfinále práve s Rusmi (3:8) a obsadili konečné 8. miesto. Najbližšie sa svetová hokejová elita do 20 rokov stretne v čase 26.12. 2019 - 5.1. 2020 v českých mestách Ostrava a Třinec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok