Menší deficit, lepšie hospodárenie. Kažimír hodnotil uplynulý rok

TA3 TASR SITA
2.1.2019 10:06

Slovenská republika v roku 2018 hospodárila lepšie, ako predpokladala. Deficit k 31. decembru 2018 dosiahol výšku 1,182 miliardy eur, čo bolo o 791 miliónov eur menej, ako predpokladal štátny rozpočet. Uviedol to na tlačovej besede šéf Ministerstva financií Peter Kažimír za účasti premiéra Petra Pellegriniho. S hodnoteniami Kažimíra a Pellegriniho nesúhlasí opozičné OĽaNO.

Lepšie, ako si naplánoval

Štát vlani hospodáril lepšie, ako si v rozpočte naplánoval. Deficit štátneho rozpočtu totiž podľa Kažimíra dosiahol ku koncu roka 1,182 mld. eur, kým plánovaný schodok na celý rok 2018 predstavoval 1,973 mld. eur. Ako uviedol na tlačovej konferencii, k lepšiemu výsledku pomohli najmä vyššie ako očakávané príjmy o zhruba 600 mil. eur, ale aj nižšie výdavky o necelých 200 mil. eur.

Na strane príjmov podľa Kažimíra pomohol najmä lepší výber dane z pridanej hodnoty o vyše 340 mil. eur, ako aj vyšší výber dane z príjmov právnických osôb o necelých 330 mil. eur. Horšie ako pôvodné predpoklady sa naopak vyvíjali výnosy z dane z príjmov fyzických osôb, zrážkové dane či spotrebná daň z minerálneho oleja. Na strane výdavkov zase štát ušetril najmä na transfere Sociálnej poisťovni v sume zhruba 150 mil. eur a menej tiež minul na správu štátneho dlhu. Lepší výsledok štátneho rozpočtu sa odzrkadľuje aj vo vývoji verejného dlhu. Kažimír informoval, že na základe rozpočtových výsledkov by tak verejný dlh mal ku koncu roka 2018 dosiahnuť 48,5 % hrubého domáceho produktu a mal by sa tak dostať mimo sankčných pásiem dlhovej brzdy. Následne by mal verejný dlh klesať na 47,4 % HDP v roku 2019 a 46 % HDP v roku 2020.

Zanedbali školstvo zdravotníctvo i justíciu?

„Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že sme pripravení na budúcnosť a že sme v roku 2018 hospodárili lepšie. Nie je to však pravda. Súčasná vláda našu krajinu na budúcnosť nepripravila, pretože zanedbala školstvo, zdravotníctvo, justíciu, rodinnú politiku a podnikateľské prostredie, a neurobila v týchto oblastiach žiadne zmeny, ktoré by zvýšili konkurencieschopnosť našej krajiny," reaguje tieňový minister financií a hospodárstva za OĽaNO Eduard Heger.

Nepresné je podľa neho aj ďalšie tvrdenie ministra - to, že máme nižší deficit je predčasné tvrdenie. "Vláda minula iba menej peňazí v hotovostnom vyjadrení. Konečný deficit bude známy až potom, čo nám ho potvrdí Európska komisia na jeseň tohto roka. O lepšom hospodárení nemôže byť v prípade súčasnej vlády ani reč. Nehospodári lepšie, lebo štruktúra výdavkov nie je nasmerovaná do zvýšenia kvality služieb štátu a vo viacerých rezortoch dochádza k veľkému plytvaniu. Poukazuje na to aj Implementačná jednotka Úradu vlády SR a Útvar hodnoty za peniaze na Ministerstve financií SR. Vláda minula minulý rok menej hlavne kvôli nižšiemu transferu do Sociálnej poisťovne, čo je opäť zásluha pracujúcich ľudí. Rezorty pod vedením nominantov vládnej koalície nevedia  dobre spravovať peniaze, ktoré majú k dispozícií na to, aby prinášali kvalitnejšie služby v prospech občanov" uvádza Heger. Súčasná vláda podľa neho ukazuje, že nevie riadiť štát v prospech občanov, ale iba v prospech oligarchov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok