Slovensko pustošila víchrica. Pozrite sa, aké škody napáchala

30.10.2017 10:33

Vytrhnuté strechy, poškodené autá či kalamita v Tatrách. Toto všetko napáchala veterná smrť, ktorá sa v nedeľu prehnala Slovenskom. Hasiči museli zasahovať od rána do večera pri stovkách udalostí. V teréne ich bolo viac ako 800. Pozrite sa, aké škody živel napáchal.

Profesionálni a dobrovoľní hasiči zasahovali za posledných 24 hodín pri viac ako 550 udalostiach, ktoré vznikli v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou. Odstraňovali spadnuté stromy, stĺpy elektrického vedenia či strhnuté strechy. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Najčastejšie bola pomoc hasičov potrebná v Trnavskom kraji, kde boli vyslaní k 120 udalostiam. Viac ako 90–krát zasahovali hasiči v Nitrianskom a Bratislavskom kraji," vyčíslila Farkasová. O čosi menej práce mali v Žilinskom kraji, kde boli hasiči vyslaní k 57 výjazdom, v Banskobystrickom kraji zasahovali takmer 50–krát, v Prešovskom a Košickom kraji 33 a 28–krát.

Napríklad v Trenčianskom kraji absolvovali hasiči v súvislosti s veternou smršťou celkom 80 výjazdov. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Marián Petrík.

„Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov a konárov z ciest a miestnych komunikácií, z osobných motorových vozidiel a elektrických vedení. Celkom v rámci Trenčianskeho kraja zasahovalo 249 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených spolu 78 kusov hasičskej techniky,“ uviedol Petrík.

V okrese Nitra zasahovali pri 33 udalostiach, v okrese Nové Zámky pri 27, v okrese Komárno pri štyroch, v okrese Levice pri 14, v okrese Zlaté Moravce pri deviatich a v okrese Topoľčany pri piatich udalostiach. "Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií, z elektrického vedenia či uvoľnený plech zo strechy a reklamnej tabule. Nechýbali popadané stromy na osobné motorové vozidlá a strechy rodinných domov," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga.

Celkom zasahovalo 58 hasičov z Nitrianskeho kraja s 27 kusmi hasičskej techniky. "V šiestich prípadoch boli nápomocní aj dobrovoľní hasiči z Radošiny, Hurbanova, Poľného Kesova, Urminiec, Chrabrian a Beladíc," dodal Varga.

Rušno bolo aj pod Tatrami. V oblasti Popradu počas celej noci snežilo, najintenzívnejšie v oblasti Vysokých Tatier. „Pretrvával silný vietor, ktorý na viacerých úsekoch komplikoval údržbu ciest. Všetci vodiči počas celej noci nepretržite pluhovali a posýpali,“ informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok