Ženy vyšli do ulíc. Spojili sa proti sexuálnemu obťažovaniu

TA3 SITA
29.10.2017 21:48

Ženy v jedenástich francúzskych mestách protestovali proti sexuálnemu obťažovaniu. Francúzky aj ženy zo zahraničia sa zhromaždili pod hlavičkou kampane #MeToo, ktorá odštartovala po početných obvineniach voči hollywoodskemu producentovi Harveymu Weinsteinovi.

Ženy vyšli do ulíc. Spojili sa proti sexuálnemu obťažovaniu
SITA/AP

Protesty zorganizovala nezávislá novinárka Carol Galand, ktorá sa pre agentúru Associated Press vyjadrila, že je dôležité, aby sa spomínaná kampaň dostala za hranice sociálnych médií. "Niektoré ženy nemajú silu samé riešiť tieto napadnutia, ktorým čelili. Naozaj potrebujú byť spolu. Keď sme spolu, sme silnejšie," uviedla.

V Paríži sa na proteste zišlo niekoľko stoviek ľudí. Niektorí z nich skandovali heslo "Útočníci sú klamári" a držali transparenty s nápisom "Nezostanem ticho". Podľa štatistík vo Francúzsku každoročne čelí znásilneniu alebo pokusu o znásilnenie viac ako 80-tisíc dospelých žien. Len desať percent z nich však tieto násilné činy aj nahlási úradom.

Francúzska vláda predložila návrh zákona, na základe ktorého bude obťažovanie žien na uliciach trestné a tí, ktorí by sa ho dopustili by zaň dostali finančnú pokutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok