Hrozba jadrovej vojny narastá, tvrdí Putin a žiada rovnováhu

TA3 TASR
20.12.2018 12:32

Kremeľ sa v súvislosti s hrozbou pretekov v zbrojení s USA neusiluje o dosiahnutie dominancie, ale o zachovanie parity síl. Uviedol to počas výročnej tlačovej konferencie v Moskve ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň varoval pred hrozbou apokalypsy a zániku civilizácie.

Ruský prezident pripustil, že hrozba globálneho jadrového konfliktu je zreteľnejšia ako v minulosti a zároveň nie je v potrebnej miere docenená. Za nárastom hrozby pretekov v zbrojení a jadrovej vojny vidí Putin snahu Spojených štátov získať nad Ruskom prevahu prostredníctvom rozvoja technológií protiraketovej obrany po tom, ako Washington v roku 2002 odstúpil od Zmluvy o protiraketovej obrane.

Kremeľ je preto podľa jeho slov nútený na daný vývoj reagovať rozvojom vlastných vojenských spôsobilostí, aby bol schopný prekonať americkú obranu. Zámerom ruskej vlády však v tomto kontexte nemá byť ohrozovanie alebo zastrašovanie USA, ale zachovanie jadrovej parity. Ako ďalšiu vážnu a aktuálnu hrozbu pre stabilitu medzinárodného systému spomenul ruský líder rozhodnutie Washingtonu odstúpiť od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, ako aj údajné zľahčovanie možných následkov použitia taktických jadrových zbraní.

Zmluva INF, ktorú Moskva a Washington podpísali v roku 1987, zakazuje obom stranám používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Zmluva sa však netýka rakiet vypálených z mora alebo zo vzduchu, ako ani medzikontinentálnych balistických rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok