Rusko ovplyvňovalo americké voľby viac, ako sme si mysleli

TA3 ČTK
18.12.2018 16:26

Senát amerického Kongresu zverejnil nezávislé analýzy, ktoré potvrdzujú angažovanie sa Ruska v prezidentských voľbách pred dvomi rokmi. Ukazujú na ruskú štátnu Agentúru pre výskum internetu, ktorú tajné služby vo viacerých krajinách označili za farmu takzvaných „trollov“. Ide o ľudí šíriacich propagandu v diskusiách na webe. Moskva sa bráni a tvrdí, že zverejnené správy nie sú podložené žiadnymi faktami.

Moskva reagovala na informácie o údajnom ruskom zásahu do amerických prezidentských volieb, ktoré zverejnil výbor amerického Senátu pre kontrolu spravodajských služieb. V dvoch správach súkromných analytických firiem sa uvádza, že Rusi sa v roku 2016 snažili cez sociálne siete ovplyvniť verejnú mienku Američanov v oveľa väčšom rozsahu, ako sa predpokladalo.

Analytická spoločnosť New Knowledge a tím Oxfordskej univerzity v spolupráci s firmou Graphika sa zhodli na záveroch s americkými tajnými službami. Stopy podľa nich vedú k ruskej Agentúre pre výskum internetu. Tú vo viacerých krajinách označili za farmu "trollov". "Tieto útoky sú oveľa väčšie a rafinovanejšie, ako sme si doteraz mysleli," uviedol senátor Mark Warner. Republikánsky predseda výboru Richard Burr konštatoval, že závery analýz ukazujú, ako sa Rusko snažilo rozdeliť Američanov na základe rasy, vyznania či politického presvedčenia.

Zverejnené informácie podľa hovorcu Kremľa nie sú podložené reálnymi faktami. "Sú tam akési všeobecné tvrdenia, niektoré obvinenia sú absolútne nepochopiteľné," uviedol Dmitrij Peskov pred novinármi. "Ruská vláda so zásahom nemala a ani nemá nič spoločné, už vôbec nie takým spôsobom, ako ho popisujú analýzy," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok