Obvinenia voči aktivistom zrušili, trestné konanie sa nekončí

TA3 SITA
18.12.2018 10:56

Krajská prokuratúra v Trenčíne zrušila na základe sťažnosti obvinenie vznesené vyšetrovateľom voči dvanástim aktivistom organizácie Greenpeace, ktorí na konci novembra protestovali za ukončenie ťažby uhlia na ťažobnej veži v Novákoch.

Prevádzka nebola ohrozená

Podľa prokuratúry aktivisti ich konaním neohrozili žiadne verejnoprospešné zariadenie. Informovala o tom riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. Krajská prokuratúra konštatovala, že ťažobná veža, na ktorú vyvesili transparent, nie je určená na prepravu baníkov. Slúži na transport vyťaženého uhlia z podzemia na povrch, pričom v areáli bane existuje aj ďalší spôsob, ako dostať uhlie z podzemia na zem. Nebola ohrozená ani prevádzka elektrárne Nováky, keďže k dispozícii sú zásoby uhlia.

Trestné konanie sa však podľa Kohutkovej nekončí a vyšetrovanie sa zameria na to, či nedošlo k spáchaniu zločinu všeobecného ohrozenia, teda či nebol ohrozený život, zdravie a majetok. Polícia bude zisťovať nové dôkazy a následne vyhodnotí, či niekoho obviní z tohto trestného činu alebo či celú vec vyhodnotí ako priestupok alebo úplne ukončí. Aktivisti sú považovaní za podozrivých, nemajú právo nahliadať do vyšetrovacieho spisu a mať k dispozícii informácie o dôkazoch.

Na veži vyvesili transparent

"Odmietame možnosť, že nenásilným protestom, počas ktorého aktivisti a aktivistky vyvesili transparent na ťažobnej veži v nováckej bani, ohrozili ľudí alebo majetok. Veríme, že podobne ako v momente, keď boli všetci neprávom držaní vo väzbe, aj tu prokuratúra nakoniec dospeje k záveru, že šlo maximálne o spáchanie priestupku," uzavrela Kohutková.

Dvanásti aktivisti zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili v stredu 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza transparent s odkazom „SKONČITE DOBU UHOĽNÚ“. Prokuratúra v Prievidzi ich následne obvinila z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva, za ktorý hrozí trest až päť rokov vo väzení. Súd v Prievidzi následne rozhodol o väzobnom stíhaní aktivistov.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal po preštudovaní spisu príkaz na prepustenie všetkých 12 aktivistov Greenpeace z väzby. Generálna prokuratúra dospela k záveru, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu na jej uvalenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok