Zomrela maliarka, Fullova a Hložníkova študentka Eva Trizuljaková

TA3 SITA
18.12.2018 10:17

Maliarka, spisovateľka, publicistka, nositeľka Ceny Fra Angelica Eva Trizuljaková zomrela v pondelok 17. decembra vo večerných hodinách vo veku 92 rokov. Rozlúčka so zosnulou umelkyňou sa uskutoční v piatok 21. decembra o 12:00 v Kostole Panny Márie Snežnej v Bratislave Na Kalvárii. Za rodinu o tom informoval Samuel Trizuljak.

Eva Trizuljaková sa narodila sa 25. septembra 1926 v Bratislave, kde absolvovala štúdium na Vysokej škole výtvarných umení ako študentka Ľudovíta Fullu, Jána Mudrocha a Vincenta Hložníka. Z manželstva so sochárom Alexandrom Trizuljakom (1921 - 1990) sa im narodilo osem detí. Dožila sa 27 vnúčat a 28 pravnúčat.

Svoje diela vystavovala na viac ako 40 samostatných expozíciách doma i v zahraničí. Jej obrazy a tapisérie sú v zbierkových fondoch slovenských múzeí a galérií vrátane SNG. Nachádzajú sa tiež vo viacerých kostoloch. Osvojila si techniku artprotisu, ktorá sa aj vďaka jej umeleckému prínosu zaradila k uznávaným textilným technológiám.

Úvahy o umení a kultúre publikovala Trizuljaková po roku 1989 vo viacerých periodikách. Napísala a vydala biografiu svojej stredoškolskej profesorky a kresťanskej aktivistky Márie Pecíkovej s názvom Môj život je moje krédo, v druhom prepracovanom vydaní vyšla pod názvom Mária Pecíková. Napísala a vydala aj knihu úvah o kultúre Spravodlivosť miesto nádeje, v spolupráci so svojou sestrou Miloslavou Kodoňovou vydala knihu spomienok, rozhovorov a úvah Žasnem nad darmi života. V rukopise zostali jej knihy s názvom Šieste videnie a Znamenie ženy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok