Obete v Česku, stav núdze v Nemecku. Európu bičuje víchrica

TA3 TASR ČTK
29.10.2017 10:50

Mimoriadne silný vietor, ktorý počas dňa naplno udrie aj u nás, si v Európe vyžiadal prvé obete. Búrka takisto napáchala značné škody a spôsobila zvýšenie hladín riek. Státisíce domácností ostali bez elektriny a kolabuje aj doprava.

Domácnosti bez elektriny

V dôsledku mimoriadne silného vetra zostali desaťtisíce domácností v Českej republike bez dodávok elektrickej energie. Energetická spoločnosť ČEZ vyhlásila pre desať krajov kalamitný stav a jej pracovníci riešia stovky porúch. Väčšinu z nich spôsobili spadnuté stromy a vetvy. Vietor komplikuje situáciu aj v železničnej a leteckej doprave.

Z viac obývaných oblastí bol vietor najsilnejší v Ústí nad Labem, kde dosiahol rýchlosť 130 kilometrov za hodinu. V Prahe namerali najviac meteorologické stanice na Karlove, a to 118 kilometrov za hodinu. Maximálnu intenzitu by mal vietor podľa meteorológov ešte len dosiahnuť.

Živel si však vyžiadal aj prvé obete. V obci Stařeč na Třebíčsku zomrela žena, na ktorú spadol strom. Zraneniam podľahla na mieste, povedala hovorkyňa hasičov Petra Musilová. Hlásenie o nešťastí dostali hasiči na tiesňovú linku približne o 9:30. Padajúci strom zabil v Jičíně aj staršieho muža, ktorý išiel po chodníku a nevšimol si, že vietor vyvracia strom. Povedala to policajná hovorkyňa Šárka Pižlová a hovorca záchrannej služby Ivo Novák. "Vplyvom vetra došlo k vyvráteniu stromu v momente, keď miestom prechádzal starší muž," povedal Novák. Zranenia boli natoľko vážne, že muž na mieste zomrel.

Strhnuté strechy a stav núdze

Vietor zabíjal aj v Poľsku. Zomrel tam vodič auta, na ktorého spadol strom. S vetrom bojujú aj v Nemecku. Hasičský zbor v nemeckej metropole Berlín vyhlásil stav núdze po tom, čo mesto zasiahla búrka pomenovaná Herwart, ktorá v berlínskych uliciach napáchala značné škody. Informovala o tom agentúra DPA.

V dôsledku silného vetra sa zrútilo lešenie na jednom z berlínskych stavenísk, pričom utrpel vážne zranenia náhodný okoloidúci. Vietor tiež vyvracal stromy a strhol strechu z jednej z výškových obytných budov. Predstaviteľ berlínskeho hasičského a záchranného zboru uviedol, že medzi 04.00 h a 07.00 h zaznamenali hasiči približne 100 núdzových volaní. Berlínske úrady vyzvali všetkých dobrovoľných hasičov, aby urýchlene nastúpili do služby.

Dôsledky extrémneho počasia pocítili aj obyvatelia severonemeckého mesta Hamburg, kde sa na jednom mieste vyliala z koryta rieka Labe. Hovorca miestneho hasičského zboru uviedol, že záchranári sa usilujú zabezpečiť okolité cesty a veľké podzemné parkovisko, ktoré by voda mohla zaplaviť. Začiatkom októbra sa severom Nemecka prehnal orkán pomenovaný Xavier, ktorý si tam vyžiadal sedem obetí na životoch.

germany-europe-storm-91995-d254d24106ec4ac8b220f11b70140409_7f000001-d157-a1b8.jpg

Uzavreli hlavnú stanicu

Rozsiahle materiálne škody už hlásia aj z Rakúska. V spolkových krajinách Horné Rakúsko, Dolné Rakúsko a Viedeň zasahovalo od rána pri ich odstraňovaní na vyše 1200 miestach viac ako 5000 hasičov a príslušníkov ďalších zložiek, informovala agentúra APA.

Vo Viedni vyrazili hasiči k približne 350 zásahom. Na medzinárodnom letisku Schwechat spôsobuje počasie meškania letov, ale celková situácia zatiaľ nie je vážna. Krátko po poludní však bola na žiadosť hasičov úplne uzatvorená hlavná železničná stanica vo Viedni, keďže prudký vietor uvoľnil časti debnenia neďalekej rozostavanej budovy a hrozí ich zrútenie. Niekoľko úlomkov vietor zaniesol až do areálu stanice. Dočasne v nej preto nezastavujú vlaky, ale prechádzať ňou môžu.

V Hornom Rakúsku sa prudký vietor rozfúkal po šiestej hodine ráno. Pred ôsmou hodinou prekročili nárazy vetra rýchlosť 100 km/h. Meteorológovia predpovedajú, že na horách budú nárazy dosahovať rýchlosť okolo 150 km/h, na niektorých miestach aj 200 km/h, a to najmä medzi Dachsteinom a Schneebergom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok