Rooseveltová nemocnica prešla modernizáciou. Ako to dopadlo?

TA3 SITA
28.10.2017 07:49

Pacienti po transplantáciách, ale aj tí vo vážnom, či kritickom stave budú mať v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici lepšiu starostlivosť ako doteraz. Hoci s oneskorením, ale predsa sa podarilo zmodernizovať oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny.

Nová transplantačná jednotka

Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici otvorila pre pacientov s vážnym zdravotným stavom zrekonštruované priestory II. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU. V rámci rekonštrukcie vybudovali aj novú transplantačnú jednotku. Uskutočnená rekonštrukcia stála 815-tisíc eur, pričom podstatnú časť poskytlo Ministerstvo zdravotníctva SR a čiastkou 250-tisíc prispela nemocnica.

Rekonštrukciou prešli nevyužívané priestory po bývalom kardiologickom oddelení, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa kliniky, sú prepojené a už budúci týždeň sa do nich začnú sťahovať pacienti z pôvodných priestorov. „Zrenovované priestory prinesú významné skvalitnenie zdravotnej starostlivosti v našom obore. Zvýši sa komfort nielen pre pacientov, ale aj pre personál, ktorý denne pracuje vo vysoko záťažovom prostredí,“ priblížil prínosy rekonštrukcie prednosta anestéziologickej kliniky Jozef Valky.

Vlastné biochemické laboratórium

„Táto klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny je rozdelená na dve časti. Jedna časť je trojposteľová transplantačná jednotka, kde budú umiestnení pacienti po transplantácii pečene a pacienti, ktorí vyžadujú rozsiahlejšie zákroky na pečeni. Druhá, sedemlôžková časť, je vlastne lôžková časť kliniky,“ objasnil prednosta kliniky.

FNsP F.D. Roosevelta je významným transplantačným centrom na Slovensku a jediným, ktoré transplantuje pečeň. „Som veľmi rada, že sa nám v zrekonštruovaných priestoroch podarilo zároveň vybudovať dlho očakávanú transplantačnú jednotku, ktorá skvalitní pooperačnú starostlivosť o transplantovaných pacientov a umožní rozvoj tohto nášho jedinečného programu,“ doplnila generálna riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Okrem toho, že priestory sú nové a moderne vybavené, pribudol klinike vstupný filter pre pacientov, zvlášť pre personál a návštevy. Ďalej samostatné skladové priestory na zdravotnícky materiál a vlastné biochemické laboratórium. V rámci renovácie vybudovali aj nový rozvod medicinálnych plynov a samostatnú klimatizáciu.

Podľa generálnej riaditeľky pripravuje nemocnica celkovú rekonštrukciu, na ktorú v budúcom roku vypíšu verejné obstarávanie.

Klinika je najvyšším špecializovaným pracoviskom pre celý Banskobystrický kraj. Sú v nej hospitalizovaní pacienti, ktorých vážny zdravotný stav si vyžaduje intenzívnu zdravotnú starostlivosť a monitorovanie životných funkcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok