Musíte vyhrať. Exšéf FBI vyzval Američanov, aby odstavili Trumpa

TA3 TASR
11.12.2018 09:53

Bývalý riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie James Comey vyzval Američanov, aby ukončili vládu prezidenta Donalda Trumpa tým, že v prezidentských voľbách v roku 2020 zabezpečia zdrvujúce víťazstvo jeho protikandidáta. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia CNN.

Musíte vyhrať. Exšéf FBI vyzval Američanov, aby odstavili Trumpa
SITA/AP (ilu)

Vyzýva na ukončenie lží

"Každý z nás by sa mal usilovať do posledného dychu, aby sme zabezpečili, že 20. január 2021 ukončí tieto lži," povedal v komunitnom a kultúrnom stredisku na newyorskej 92. ulici Comey, ktorý vyzval demokratov, aby zabudli na vnútorné stranícke rozpory a za prezidentského kandidáta nominovali niekoho, kto vo voľbách porazí Trumpa.

"Rozumiem, že demokrati vedú v súčasnosti dôležité rozhovory o tom, kto by mal byť ich kandidátom. Musia však zvíťaziť. Musia vyhrať," povedal Comey s tým, že počas viac ako hodinu trvajúceho vystúpenia viackrát spochybnil Trumpove charakterové vlastnosti. Okrem iného spomenul aj možnosť ústavnej žaloby na prezidenta, tzv. impeachmentu, ktorý však považuje za nebezpečný a opäť zdôraznil potrebu Trumpovej porážky vo voľbách v roku 2020.

"Jeho odstránenie pomocou impeachmentu by to skalilo," povedal Comey s tým, že takýto postup by u tretiny Američanov mohol vyvolať pocit, že ňou zvolený líder bol zosadený v dôsledku "prevratu".

Miesto loajality sľúbil česť

Spúšťačom pre odvolanie Jamesa Comeyho z funkcie riaditeľa FBI bol jeho nesúhlas prisľúbiť vernosť prezidentovi Trumpovi, ktorý ho o to požiadal krátko po svojej inaugurácii. Comey namiesto prísľubu lojality uviedol, že bude k prezidentovi vždy čestný.

Comey bol nečakane odvolaný vlani 9. mája. Trump sa tak od čias prezident USA Richarda Nixona a aféry Watergate stal prvým prezidentom USA, ktorý odvolal vysokopostaveného predstaviteľa vyšetrujúceho kauzu súvisiacu s Bielym domom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok