Upevnil premiér svoju pozíciu? Arméni hlasovali vo voľbách

TA3 TASR
10.12.2018 00:16

Obyvatelia Arménska hlasovali v predčasných parlamentných voľbách. Rozhodovali v nich, či úradujúci premiér Nikol Pašinjana upevní svoje postavenie. Podľa predbežných výsledkov získala jeho koalícia 72 percent hlasov.

V súčasnosti 43-ročný Pašinjan sa stal dočasným premiérom Arménska v máji po tom, ako sa postavil na čelo protestného hnutia, ktoré donútilo po šiestich dňoch k odstúpeniu nepopulárneho prezidenta Serža Sarkisjana. Ten bol predstaviteľom tzv. karabašskej kliky, teda skupiny arménskych politikov pochádzajúcich z regiónu Náhorného Karabachu, ktorí sa k moci v Arménsku dostali v roku 1998 po odstúpení prvého arménskeho prezidenta Levona Ter-Petrosjana.

Pašinjanovo proreformné úsilie v uplynulých mesiacoch viazlo na odpore Sarkisjanovej strany dominujúcej parlamentu. Riešením bolo nakoniec rozpustenie zákonodarného zboru a vyhlásenie predčasných volieb, ktoré sa mali pôvodne konať až v roku 2022. Išlo pritom o prvý prípad v dejinách tejto bývalej sovietskej republiky, keď bol tamojší parlament rozpustený.

Analytici uvádzajú, že Pašinjan, ktorý prisľúbil reformy a skoncovanie s korupciou a chudobou, si želal nové voľby, aby využil svoju vrcholiacu popularitu. Chce sa totiž zbaviť rivalov, ktorí si dosiaľ udržiavajú väčšinu v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok