Pakt OSN položil belgickú vládu, koalíciu opustila najväčšia strana

TA3 TASR
9.12.2018 08:24

Belgická vláda sa rozpadla pre Globálny pakt o migrácii. Koalíciu opúšťa najväčšia strana, Nová flámska aliancia. Tá nesúhlasí s rozhodnutím premiéra Charles Michela podpísať dokument na konferencii v Marrakéši. Kabinet bude pokračovať ako menšinová vláda.

Pakt nemôžu akceptovať

Belgický premiér Charles Michel reorganizoval v sobotu svoju vládu po tom, ako jedna zo strán vládnej koalície deklarovala, že nemôže akceptovať pristúpenie Belgicka k tzv. migračnému paktu OSN. Vládny kabinet sa zišiel v neskorých večerných hodinách na krízovom zasadnutí.

Michelova stredopravicová vláda bola niekoľko dní na pokraji pádu, nakoniec sa však rozhodla pokračovať bez Novej flámskej aliancie, ktorej predseda Bart De Wever vyhlásil, že nemôže súhlasiť s očakávaným podpísaním migračného paktu počas nadchádzajúcej medzinárodnej konferencii v marockom Marrákeši.

Najväčšia politická strana

Podľa údajov DPA, ktoré vychádzajú zo správy belgickej tlačovej agentúry Belga, navrhol Michel ministerské posty prislúchajúce koaličnému partnerovi obsadiť štátnymi tajomníkmi. Nacionalistická N-VA je najväčšou politickou stranou v Belgicku a jedným zo štyroch koaličných partnerov.

Michel na sobotňajšom rokovaní vlády potvrdil, že už v nedeľu vycestuje do Marrákešu. Argumentoval pritom, že na stiahnutie súhlasu s paktom OSN sa nepodarilo dosiahnuť politický konsenzus. Michelová účasť na konferencii v Marrákeši však "de facto" znamená odstúpenie N-VA z vlády, vyhlásil predseda strany Bart de Wever na tlačovej konferencii po zasadnutí kabinetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok