Opozícia uspela, kvalitné drevo sa už nebude spaľovať ako biomasa

TA3 TASR
6.12.2018 12:02

Plénum NR SR schválilo návrh dvadsiatky opozičných poslancov, ktorý má zabrániť tomu, aby sa na Slovensku spaľovalo ako biomasa kvalitné drevo. V júni tohto roka sa dostal tento návrh do druhého čítania v parlamente, definitívnu podporu zákonodarcov dostal pri štvrtkovom hlasovaní.

Opozícia uspela, kvalitné drevo sa už nebude spaľovať ako biomasa
TASR (ilu foto)

"Chceme dosiahnuť to, aby biomasou bola naozaj biomasa a nie zdravé stromy," odôvodňoval návrh jeden z jeho predkladateľov, poslanec Ján Budaj. Pretože potom podľa jeho slov padá na Slovensku jeden strom za druhým. Pripomenul, že Slovensko je zelenou krajinou, ale les sa zmenšuje.

Úpravu navrhli poslanci v novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie. Pozmeňujúcim návrhom k novele pritom chcel Budaj správnejšie definovať znenie právnej normy, aby sa vyšlo v ústrety pripomienkam podnikateľských združení a pripomienkam uvedeným v stanovisku vlády. Tento návrh však neprešiel.

Opoziční poslanci v novele spresňujú definíciu biomasy pre potreby tohto zákona tak, aby boli zrušené dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach, ale zachovali sa dotácie na výrobu energie z dreva pochádzajúceho z energetických odpadov a dotácie na výrobu energie z dreva, ktoré je odpadom z drevospracujúceho priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok